Afbeelding
foto van 't Land

Samenspeelkist in Barneveld voor kinderen met en zonder beperking

3 mei 2021 om 12:43 Maatschappelijk

BARNEVELD Op het speelveld aan de Wethouder Zandbergenlaan in Barneveld is maandagmorgen de Samenspeelkist voor kinderen met en zonder handicap gepresenteerd. De kist werd door projectleider Cerunne Bouts van de Speeltuinbende overhandigd aan Miranda Leeuwis uit Barneveld. Zij is moeder van twee dochters, van wie één meervoudig gehandicapt. Leeuwis spant zich al jaren in om speelplekken onder meer fysiek toegankelijk en rolstoelvriendelijk te maken.

De Samenspeelkist gaat nog een stap verder en is bedoeld om kinderen met en zonder beperking met elkaar te laten spelen. Het gaat dan naast de fysieke ook om de sociale toegankelijkheid. De landelijke stichting Het Gehandicapte Kind heeft daarom naast de bestaande Speeltuinbende (voor fysieke toegankelijkheid) nu ook de Speeltuinbende XL in het leven geroepen.  

ALLEEN SPELEN ,,Dit is hard nodig, omdat veel kinderen met een handicap elke dag alleen spelen’’, licht de stichting toe. Volgens Het Gehandicapte Kind zijn nog steeds negen van de tien speeltuinen in buurten niet fysiek toegankelijk voor kinderen met een handicap. En bij speeltuinen die wel fysiek toegankelijk zijn, blijkt dat kinderen met en zonder beperking vaak niet met elkaar spelen.’’

IN EIGEN BUURT ,,Gehandicapte kinderen en hun ouders worden aangestaard, voelen zich niet begrepen en komen daardoor liever niet in de speeltuin’’, vervolgt de stichting. ,,Dat zijn de problemen die we met het nieuwe initiatief ‘Speeltuinbende XL’ gaan aanpakken. Om de sociale speelcultuur te verbeteren, stellen we Samenspeelkisten beschikbaar en organiseren we landelijke en lokale activiteiten, zoals Samenspeelmiddagen. Met spelletjes voor de kinderen, maar ook workshops waarin ouders leren hoe ze samen spelen kunnen stimuleren in hun eigen buurt. Daarnaast lanceren we later dit jaar een interactief online platform waar gezinnen elkaar online kunnen vinden om samen te spelen.’’  

Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) is in Nederland de organisatie voor kinderen met een handicap. De stichting helpt hen te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder beperking. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie