Afbeelding
Zonnepanelen

Coöperatie Voorthuizen Duurzaam van start met project in Garderen

3 november 2020 om 10:29 Maatschappelijk

VOORTHUIZEN/GARDEREN Coöperatie Voorthuizen Duurzaam start nog dit jaar met de aanleg van haar eerste project: vierhonderd zonnepanelen op een pand aan de Paleisweg in Garderen. Begin volgend jaar komt daar haar tweede project bij: achthonderd panelen op bedrijventerrein Harselaar.

In totaal zouden hiermee ruim honderd huishoudens van duurzame energie kunnen worden voorzien. Het heeft even geduurd voordat het eerste project van de coöperatie uit Voorthuizen concreet met zonne-energie aan de slag kon, vertelt voorzitter Jan Overeem. ,,Er moet eerst heel veel geregeld worden, meer dan ik vooraf had voorzien”, legt hij uit. ,,De belangrijkste reden is dat er lange termijnen bestaan voordat netbeheerder Liander een aansluiting kan leggen. In Garderen gaat dit nu binnenkort gebeuren en kunnen de eerste panelen deze maand of misschien volgende maand gelegd gaan worden. Harselaar volgt begin volgend jaar.”

GARANTSTELLING Coöperatie Voorthuizen Duurzaam werd in 2018 opgericht. Dit kwam voort uit de grote zorgen in het dorp over plannen voor de plaatsing van windturbines bij recreatieterrein Zeumeren in Voorthuizen. Dat project kwam destijds niet van de grond, maar de coöperatie ging door met haar plannen om zonnepanelen te plaatsen op grote daken. De deelnemers investeren één cent per kilowattuur en betalen daar bovenop een vastrecht van zes euro per maand. De gemeente Barneveld zag wel heil in het zonnepanelenplan en stelde zich vorig jaar voor 1,2 miljoen euro garant voor een lening die de coöperatie afsluit bij externe financiers.

ZONNEPARK De coöperatie richt zich met name op zonnepanelen op daken, maar kijkt ook naar mogelijkheden voor de productie van zonne-energie op land. ,,Het liefst niet op agrarische grond”, tekent Overeem aan. Hij en zijn bestuur zijn de afgelopen maanden onder meer lang bezig geweest met een plan voor een klein zonnepark onderaan de afslag Barneveld/Scherpenzeel van de A30, komende vanaf Ede. Gesprekken daarover zijn vooralsnog op niets uitgelopen. ,,Daar ligt een mooi stuk grond, dat ons erg geschikt leek voor zonne-energie. Overzichtelijk, met één hectare niet al te groot en het wordt nu niet gebruikt.”

VERPACHT Voorthuizen Duurzaam raakte in gesprek met de eigenaar. Volgens Overeem zijn er ook mondelinge toezeggingen gedaan om er aan de slag te gaan met zonne-energie. ,,Het zag er goed uit, maar later kregen we bericht van het Rijksvastgoedbedrijf dat de grond verpacht was. Wie de pachter is, wilde men niet kwijt. Jammer dat dit niet is gelukt, want we hadden er best veel tijd en energie in zitten. De pachtovereenkomst loopt tot 1 januari 2022, dus wie weet liggen er daarna alsnog mogelijkheden.” 

Overeem geeft aan nog met andere projecten bezig te zijn en dat hij hoopt hier binnenkort meer over te kunnen melden.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie