Afbeelding
Corine van de Kamp

Bezwaarprocedure Barneveld op de schop

24 juli 2020 om 14:00 Maatschappelijk

BARNEVELD De bezwaarprocedure bij de gemeente Barneveld wordt vernieuwd. Het college van b. en w. wil in een vroeger stadium met bewoners in contact komen die niet blij zijn met een gemeentelijk besluit, om hun bezwaar informeel op te lossen. Lukt dit niet, dan kan een formele bezwaarprocedure worden gestart bij een onafhankelijke bezwarencommissie.

Wie nu een bezwaar tegen een Barnevelds collegebesluit indient, kan in een hoorzitting zijn of haar grieven uiten tegenover een bezwaarschriftencommissie. Deze bestaat uit een wethouder als voorzitter, een ambtenaar en een extern commissielid. De commissie hoort de bezwaren aan, adviseert het college van b. en w. over hoe hiermee om te gaan, waarna het college het besluit heroverweegt. Een raadsmeerderheid vond in oktober vorig jaar dat dit voortaan anders moet.

WETHOUDER Vooral de rol van de wethouder als commissievoorzitter was ongewenst, omdat die niet onafhankelijk zou zijn: die moet adviseren over een besluit dat hij zelf - als lid van het college van b. en w. - heeft genomen en in die rol het besluit vervolgens heroverwegen naar aanleiding van zijn eigen advies. Voor een deel van de inwoners is die procedure niet transparant, zo vond de gemeenteraad. Besloten werd om een adviescommissie in het leven te roepen waarvan in ieder geval de voorzitter onafhankelijk is. Vrijwel alle andere gemeenten in Nederland heeft de afgelopen jaren al een onafhankelijke bezwarencommissie ingesteld.

Burgemeester en wethouders in Barneveld vonden de wijziging van de bezwaarschriftenprocedure aanvankelijk niet nodig, maar na de aangenomen motie van de raad gingen zij er toch mee aan de slag. Besloten werd om de gehele bezwaarafhandeling onder de loep te nemen en niet alleen te focussen op de rol van de voorzitter. Dit heeft geleid tot een nieuwe werkwijze, die zoveel mogelijk 'oplossingsgericht' is.

GOEDE ERVARINGEN Er wordt voortaan onderscheid gemaakt in een informele en een formele fase van de afhandeling. Voortaan wil het gemeentebestuur in een zo vroeg mogelijk stadium in contact komen met de bezwaarmaker om gezamenlijk en informeel te kijken of er een oplossing mogelijk is. Deze afhandeling is de afgelopen jaren al gehanteerd op de afdeling Sociaal Domein en daar zijn volgens het college goede ervaringen mee opgedaan. Deze werkwijze wordt nu uitgebreid naar alle organisatieonderdelen.

Als blijkt dat het informele traject niet tot een bevredigend resultaat voor beide partijen leidt, kan de bezwaarmaker het formele traject ingaan. De oude hoorcommissie, met de wethouder als voorzitter, verdwijnt. Hiervoor in de plaats komt een adviescommissie die uit drie leden bestaat: een onafhankelijk voorzitter die niet bij de gemeente Barneveld werkzaam is, een ander extern lid en een ambtenaar als secretaris. Het college benoemt de externe leden en kan deze ook schorsen of ontslaan. De adviescommissie wint zoveel mogelijk informatie over het geschil in, al dan niet door middel van een openbare hoorzitting. Als ze genoeg weet, maakt de commissie een advies waarover het college zich vervolgens opnieuw moet buigen.

ROULEREN De nieuwe werkwijze moet op 1 oktober ingaan. Het is de bedoeling dat er twee voorzitters worden geworven, om hen te kunnen laten rouleren. Met de nieuwe werkwijze is jaarlijks 13.000 euro gemoeid.

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie