Afbeelding
De Belleman

Dorpshuis Zwartebroek vraagt gemeente Barneveld om steun

10 juni 2020 om 17:18 Maatschappelijk

ZWARTEBROEK/VOORTHUIZEN De coronacrisis hakt er stevig in bij de dorpshuizen in de gemeente Barneveld. Feesten, partijen en grotere bijeenkomsten waren lange tijd niet toegestaan en dus bleek het lastig om het hoofd boven water te houden. De dorpshuizen in Zwartebroek, Voorthuizen en Kootwijkerbroek maken hiervoor uiteenlopende keuzes. Zo gooit dorpshuis De Belleman het roer tijdelijk om en vraagt het bovendien financiële steun aan bij de gemeente Barneveld.

Jannes Bijlsma

De grote zaal van De Belleman in Zwartebroek is in de afgelopen weken omgebouwd tot een gezellige bistro/restaurant. Tafels staan op ruime onderlinge afstand opgesteld, volledig volgens de RIVM-richtlijnen en de medewerkers zijn in recordtijd ‘omgeschoold’ tot restaurantpersoneel. ,,We hebben het heft in eigen hand genomen, want we hadden lange tijd nul inkomen”, zegt Herbert van den Born namens De Belleman. ,,We maken wel gebruik van de salarisregeling voor het personeel, die wordt ook verlengd, Maar die is onvoldoende. Bovendien gingen onze vaste kosten wel door. Dat is uiteindelijk niet vol te houden.”

Ook de versoepelingen van de coronamaatregelen per 1 juni boden nog geen soelaas voor De Belleman om haar normale dorpshuisconcept meteen weer op te pakken.

POSITIEVE BERICHTJES Het idee voor een restaurant was snel geboren. ,,Feestjes, bruiloften of andere partijen zijn niet goed in te vullen, als de mensen onderling anderhalve meter afstand moeten houden. Maar onze grote zaal is wel heel geschikt voor een restaurant. Er is ruimte genoeg.”

Het idee werd direct omarmd door de lokale bevolking. ,,We kregen heel veel positieve berichtjes op Facebook. Die geven weer energie om er echt mee aan de slag te gaan. Afgelopen weekend liep het ook meteen al heel aardig. Mensen zijn enthousiast en wij ook.”

Ondanks dat enthousiasme verwacht Van den Born niet dat het dorpshuis met het nieuwe concept lang kan overleven zonder financiële steun van de gemeente Barneveld. ,,We willen zoveel mogelijk zelf de broek ophouden. We hadden de boel financieel net lekker op de rit. Toen het bestuur vijf jaar geleden aantrad, stonden we er heel wat minder voor, nu waren we financieel gezond. Maar toen kwam corona.”

Het bestuur nam direct contact op met de gemeente Barneveld. Inmiddels is er een afspraak gemaakt met de verantwoordelijk wethouder, eind deze maand. ,,Door met het restaurant te starten, laten we ook zien dat we zelf ook alles doen om het hoofd boven water te houden. Maar dit kan zo niet heel lang doorgaan, er is echt meer nodig. De gemeente onderkent onze belangrijke sociale functie, dus ik hoop dat we er samen uit komen.”

TREFPUNT Voor ‘t Trefpunt in Voorthuizen liggen de zaken iets anders. Ook in dat dorpshuis zijn alle evenementen afgelast, maar hulp van de gemeente heeft exploitant Sebastiaan Blom nog niet nodig. ,,Natuurlijk, de financiële consequenties voor ons zijn mega”, zegt hij. ,,Aan de andere kant: ik heb al elf jaar een gezond bedrijf, in de elektrotechniek. Dat ligt sinds vorig jaar wel zo goed als stil, maar ik heb daar wel het een en ander mee op kunnen bouwen. Ik red het nog wel, al teer ik er nu persoonlijk op in door de crisis.”

Blom probeert op verschillende manieren toch nog mensen in ‘t Trefpunt te krijgen. ,,Ik ben in gesprek met scholen, om te kijken of ze hier hun eindmusical willen uitvoeren op een veilige manier. Ook de vergaderingen lopen hier nog door. Ik ben positief over hoe het gaat, al is het best zwaar.” Het dorpshuis in Voorthuizen verhuist later dit jaar naar een nieuwbouwpand aan de Wikselaarseweg. De bouw daarvan verloopt voorspoedig ,,Dat nieuwe pand biedt ook nieuwe mogelijkheden, al is alles afhankelijk van wanneer de dorpshuizen weer volledig open mogen. En helaas kunnen we niet in de glazen bol kijken, dus we wachten af.”

ESSENBURCHT Dit doet ook Hannah van Leuven, bedrijfsleider van De Essenburcht. Zij ziet dat de aanloop op het ‘Kulturhus’ in Kootwijkerbroek voorzichtig weer toeneemt, na maanden van stilte. ,,Stichting Welzijn Barneveld is weer terug met zijn dagopvangactiviteiten. En ook bij ons zijn er weer wat vergaderingen.” Omdat de feesten en partijen in het dorpshuis zelf wegvielen, was De Essenburcht de afgelopen weken meer bezig met buffetten op locatie. ,,Je zou kunnen zeggen dat we ons daar de afgelopen tijd op hebben gefocust, nadat de vraag vanuit de klanten naar buffetten toenam. Voor het overige hebben we binnen veel aan onderhoud gedaan, vooral ook om het personeel aan het werk te houden en dat we elkaar kunnen blijven zien. Da’s ook belangrijk.”

Het inrichten van een nieuw terras passeerde ook de gedachten van Van Leuven, maar hier koos ze uiteindelijk toch niet voor. ,,Wellicht zou een terras interessant kunnen zijn, om bijvoorbeeld passerende fietsers koffie en gebak aan te bieden. Maar dat zou te veel interne veranderingen vergen, terwijl het maar de vraag is of het echt werkt.” De coronacrisis moet in haar ogen niet te lang meer duren. ,,Steun van de gemeente hebben we nog niet nodig. We hebben hier de afgelopen jaren wel wat opgebouwd. We zien ook de boekingen vanaf juli langzaam toenemen, als er weer - zoals het nu lijkt - bijeenkomsten tot honderd mensen mogen worden gehouden. Maar het bruiloftseizoen zijn we grotendeels kwijt en die inkomsten halen we niet meer terug.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie