Afbeelding
Erik van 't Land

Barneveldse kapsalons en zwembaden buffelen om open te gaan

7 mei 2020 om 10:57 Maatschappelijk

BARNEVELD De versoepeling van de coronamaatregelen door het kabinet leidt in Barneveld tot vreugde en verbazing bij betrokken branches. Kapsalons, zwembaden en bibliotheek mogen aanstaande maandag weer open, dat is eerder dan waar op werd gerekend. 

Jannes Bijlsma

De kapsalons in de gemeente Barneveld staan al weken te popelen om weer aan de slag te gaan. Gisteren werd het dan definitief: vanaf volgende week mag er weer worden geknipt. Eigenaar Wilma van Delen van Kapsalon Uniek in Barneveld anticipeerde hierop, door te besluiten een extra vestiging te openen aan het Torenplein. ,,Ik dacht: we hebben een groot team van achttien meiden”, vertelt ze. ,,Die kunnen in de zaak aan de Plantagelaan niet allemaal op anderhalve meter van elkaar werken. Ik wist dat het pand aan het Torenplein vrij was.” Eerder was daar kapsalon Voorveld gevestigd. ,,Vorige week hebben we de sleutels gekregen van de verhuurder. Het was wel een gok; officieel wisten we toen nog niet wanneer we weer open mochten. Dat het volgende week al zover is, had ik ook weer niet verwacht. Maar we zijn er niet minder blij mee. De komende dagen gaan we knallen om het allemaal voor elkaar te krijgen.”

KERSTDRUKTE Wim Roest, eigenaar van het Barneveldse kapsalon die zijn naam draagt, werd na de persconferentie werkelijk platgebeld. ,,Ik denk dat ik wel tachtig telefoontjes heb gehad en zo’n tweehonderd berichtjes. Het is werkelijk kerstdrukte: iedereen wil snel geknipt worden. Héérlijk dat we weer open mogen.” Roest heeft er vertrouwen in dat zijn werk ook weer veilig kan. ,,Klanten houden zich nu al acht weken aan die anderhalve meter afstand. Dat doen ze eigenlijk ongemerkt. Dat is mooi.” Zijn zaak is ruim opgezet, dus Roest hoeft weinig wijzigingen door te voeren om volgende week weer aan de slag te kunnen. ,,Bij binnenkomst worden de handen gedesinfecteerd en na elke knipbeurt wordt er ontsmet. Ik vraag wel van de klanten dat ze gezond zijn. Wees verstandig en kom niet als je je niet lekker voelt.”

ZWEMBADEN Bij Optisport wordt het de komende dagen wat meer ‘stressen’. De exploitant van verschillende zwembaden en sporthallen in de gemeente, had er nog niet op gerekend zo snel alweer open te mogen. ,,Dit gaat wel heel snel”, zegt locatiemanager Matthieu Timmermans in Barneveld. ,,Zelfs tijdens de persconferentie had ik niet het idee dat het deze kant op zou gaan. Er werd gezegd dat binnensporten pas vanaf 1 september weer zou kunnen. Viavia hoorden we ineens dat op de site van de rijksoverheid stond dat de binnenbaden ook open mogen. Dan moet je wel ineens heel snel schakelen.”

Optisport doet er alles aan om de baden, waaronder de Veluwehal en het Oosterbosbad in Barneveld en De Heuvelrand in Voorthuizen inderdaad zo snel mogelijk te openen. ,,We staan voor een enorme uitdaging”, aldus Timmermans. ,,We hebben wel protocollen, maar de uitwerking daarvan moet ook getoetst worden door de instanties, zoals de Veiligheidsregio en de gemeente Barneveld. Veiligheid is het allerbelangrijkst. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ouders van kinderen die tijdens de zwemles moeten wachten, maar niet in het gebouw mogen verblijven? Ook moet de kwaliteit van het zwemwater binnen zeer korte tijd getest kunnen worden. Het duurt altijd even voordat de resultaten daarvan binnen zijn. Voor het weekend hopen we duidelijk te hebben wanneer onze baden precies open kunnen.”

BIBLIOTHEEK De exacte openingsdatum van de bibliotheek aan de Nieuwstraat in Barneveld is evenmin bekend, al mogen de deuren volgende week al open. ,,We gingen uit van 19 mei. Daar waren onze voorbereidingen op gericht”, zegt directeur/bestuurder Miranda van Ooijen. ,,Zodra we open gaan, gaan we in ieder geval beperkt open. We beperken ons tot de uitleenfunctie. De verblijf-faciliteiten blijven in ieder geval tot 1 juni dicht.”

In haar ogen zijn er voor de komende weken wel wat ‘haakjes en oogjes’ voordat de bibliotheek weer open gesteld kan worden. ,,We moeten eerst kijken naar de bemensing. Welke vrijwilligers zijn op welk moment beschikbaar en willen die ook al aan de slag? Vinden zij het veilig genoeg? Daar kijken we nu vooral naar.” Er worden maatregelen genomen om de anderhalve meter in het gebouw te handhaven. ,,We hebben straks een bepaald deurbeleid. En ingeleverde boeken moeten strikt drie dagen ‘stilstaan’ en mogen niet worden aangeraakt. Het is niet eenvoudig om dat goed te regelen. Dit alles doet overigens helemaal niets af van het feit dat we het geweldig nieuws vinden dat we weer open mogen.”

Je las zojuist een premium artikel? Nog geen abonnee? Steun de lokale nieuwsvoorziening en meld je aan

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie