Afbeelding
Bas Czerwinski

Nog weinig nieuwe Barneveldse ww-uitkeringen in maart

16 april 2020 om 09:39 Maatschappelijk

BARNEVELD In de gemeente Barneveld was eind vorige maand nog geen grote toename van het aantal ww-uitkeringen te zien, ondanks de uitbraak van de coronacrisis. Over de hele maand maart nam het aantal Barnevelders dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg toe met vier, waardoor nu 429 mensen zo'n uitkering ontvangen. Dat is nog altijd minder dan de 449 uitkeringen die er in maart 2019 werden verstrekt in de gemeente Barneveld. Naar verwachting vallen er  in april grotere klappen op de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit de jongste cijfers van uitkeringsinstantie UWV. Waar het aantal uitkeringen in de gemeente Barneveld de afgelopen maand met slechts 0,9 procent procent toenam, was dat percentage over de rest van Nederland een stuk hoger: 4,3 procent. In de provincie Gelderland nam het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering toe met 2,3 procent. Vooral uitzendkrachten en horecapersoneel verloren hun baan, meldt het UWV. Maar ook winkelpersoneel en chauffeurs deden een beroep op de ww. Een groot deel van de werkzaamheden in sectoren als de horeca, cultuur, detailhandel (non-food) en transport viel vorige maand stil, als gevolg van de maatregelen ter beperking van de verspreiding van het coronavirus.

De Regio Foodvalley, waartoe Barneveld behoort, was de toename in maart nog iets lager dan provinciaal: anderhalf procent. En binnen die regio deed Barneveld het met de lichte toename van 0,9 procent dus nog iets beter. In de andere gemeenten binnen (het Gelderse deel van) de Regio Foodvalley is een wisselend beeld te zien. Zo daalde het aantal uitkeringen tussen eind februari en eind maart nog in de gemeenten Scherpenzeel (-5,2 procent) en Wageningen (-1,0 procent). In Ede nam het aantal werklozen dat een uitkering aanvroeg met twee procent toe. In Renswoude was een toename te zien van ruim twaalf procent, wat neerkomt op vier nieuwe aanvragers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie