Alle betrokkenen, inclusief koks met certificaten, wethouder Hoefsloot (geheel links) en Petra Dongelmans van Voedselsurplus.
Alle betrokkenen, inclusief koks met certificaten, wethouder Hoefsloot (geheel links) en Petra Dongelmans van Voedselsurplus. Freek Wolff

Aan tafel met Voedselsurplus: 750 'overschotmaaltijden'

14 november 2019 om 11:14 Maatschappelijk

LUNTEREN/WEKEROM Vier supermarkten in Ede schenken voedseloverschotten aan zes maatschappelijke organisaties, zoals het Westhoffhuis in Lunteren en zorgboerderij het Wekeromse Zand.

Met deze overschotten worden maandelijks 750 maaltijden bereid voor eenzame ouderen, mensen in armoede of met een drugsverleden. De landelijke stichting Voedselsurplus heeft de supermarkten en organisaties aan elkaar gekoppeld, met steun van gemeente Ede. 'Maak voedselverspilling waardevol' is de slogan. ,,We zorgen ervoor dat alles wat weggegooid dreigt te worden, een waardevolle bestemming krijgt", aldus Petra Dongelmans, die verklaart dat Voedselsurplus sinds drie jaar ook actief is in de steden Rotterdam, Utrecht en Gouda, met wekelijks 4500 maaltijden. In de regio Ede zijn dat er nu 200 stuks.

Onderdeel van het initiatief is dat de koks die met het voedsel werken een cursus krijgen om het eten op een veilige manier te verwerken tot een gerecht. Wethouder Hoefsloot reikte woensdag aan het einde van cursus het voedselveiligheidscertificaat uit aan de deelnemers. Bovendien ontvingen de supermarkten deurstickers en schapkaarten. Daarmee kunnen zij aan klanten laten zien dat ze voedselverspilling willen voorkomen.

VOORKOMEN De Aldi in Lunteren, Coop in Wekerom, Jumbo Stadspoort in Ede en Plus in Bennekom doen mee aan dit project. ,,Ik vind het mooi dat we in Ede niet alleen voedselverspilling voorkomen, maar tegelijkertijd zorgen dat maatschappelijke organisaties nog beter voor onze kwetsbare inwoners kunnen zorgen", aldus Hoefsloot, die Leon Meijer (wethouder food) verving.

WESTHOFFHUIS Het Westhoffhuis in Lunteren heeft om de week een open maaltijd waar zo'n 65 mensen uit de buurt komen eten. Beheerder Ad Beckers van het Westhoffhuis: ,,Met de donaties kunnen we de prijs van de maaltijd laag houden zonder aan kwaliteit in te boeten en bereiken we meer mensen." Kok Annet Teunissen zegt dat er in Lunteren zo'n tien vrijwilligers bij betrokken zijn. ,,We koken, bedienen en wassen af. We doen het met elkaar en dat is leuk. Het sociale aspect is erg belangrijk. Daarom komen de mensen best wel vroeg. Sommigen worden met de zorgbus gebracht."

WEKEROMSE ZAND Ook Eunice Heije van zorgboerderij het Wekeromse Zand aan de Edeseweg is blij met de donaties en de cursus 'Voedselveilig werken'. In de zorgboerderij worden mensen die verslaafd zijn geweest voorbereid op zelfstandig wonen en werken. ,,Onze bewoners helpen mee met het ophalen van het voedsel en het bereiden van de maaltijden. Daardoor zien ze waarom het belangrijk is om voedselverspilling te voorkomen en hoe je met voedsel moet omgaan in de keuken." De vier andere maatschappelijke organisaties die meedoen zijn zorgboerderij Stichting Betach in Wekerom, Buurthuis de Meerpaal in Ede, sociaal cultureel centrum 't Laag in Bennekom en bewoners Baronie in Bennekom.

Hoefsloot is blij met de samenwerkingen en hoopt dat er nog meer volgen. Voedselsurplus zoekt in opdracht van gemeente Ede nog meer supermarkten en maatschappelijke organisaties. Mail kan naar: Hallo@voedselsurplus.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie