In het geboorteregister kan voortaan ook 'Voorthuizen' worden opgenomen.
In het geboorteregister kan voortaan ook 'Voorthuizen' worden opgenomen. IKEV

Ook Voorthuizen of Stroe in gemeenteregister, niet standaard alleen Barneveld

26 oktober 2019 om 06:53 Maatschappelijk

BARNEVELD In het geboorteregister van de gemeente Barneveld kan voortaan ook de plaatsnaam worden opgenomen waar het kind ter wereld is gekomen. Tot voor kort stond hier standaard alleen de gemeentenaam Barneveld. De gemeente heeft dit recent aangepast in de regels rond geboorteaangifte.

Jannes Bijlsma

Ouders van wie een kind is geboren in Kootwijkerbroek, Terschuur, Zwartebroek, Stroe, Voorthuizen, Kootwijk, Garderen of De Glind kunnen voortaan in de geboorteakte de plaatsnaam, gevolgd door 'gemeente Barneveld' laten registreren.
Raadslid Lukas Scheijgrond (ChristenUnie) verbaasde zich erover dat dit tot voor kort nog niet in Barneveld gebeurde. In de gemeente Nijkerk is deze gang van zaken al jaren realiteit. ,,In de Barneveldse Krant las ik een interview met een persoon uit Hoevelaken. Dat dorp werd na een gemeentelijke herindeling bij Nijkerk gevoegd. Hoevelaken en Nijkerk kwamen overeen dat als er kinderen worden geboren, in het geboorteregister ook de plaatsnaam kan worden genoemd naast de wettelijk verplichte gemeentenaam."

Een actie van een plaatselijke verloskundige om dit mogelijk te maken, had destijds succes. Haar argument dat op deze manier een stukje Hoevelakense identiteit behouden bleef, vond destijds gehoor in Nijkerk.

SINDS KORT DOORGEVOERD Scheijgrond realiseerde zich dat dit bij zijn eigen kinderen niet gebeurde en vroeg zich af of dit in de gemeente Barneveld niet ook mogelijk zou zijn. Hij stelde er een vraag over aan het college van burgemeester en wethouders. Dat liet hem deze week weten dat de maatregel sinds kort is doorgevoerd in de gemeente Barneveld. Voor Voorthuizenaren is het nu dus ook mogelijk om 'Voorthuizen' in het geboorteregister te laten opnemen.

SENTIMENT Het ChristenUnie-raadslid, inwoner van Voorthuizen, kan zich voorstellen dat sommige inwoners van de gemeente hier blij mee zijn. ,,Zelf ben ik een trotse Barnevelder, in het dorp zelf geboren. Dus voor mij persoonlijk maakt het, om eerlijk te zijn, niet zoveel uit. Wel is het zo dat ik bijna drie jaar geleden aan de telefoon zat met de gemeente, toen ik door had dat alleen Barneveld in het register was opgenomen bij de geboorte van mijn kind. Ik dacht dat er iets niet klopte. Ik kan mij voorstellen dat het voor veel andere inwoners van de gemeente wel goed nieuws is dat dit nu kan. In Voorthuizen schijnt dit sentiment wel een beetje te leven", zegt hij.

PUBLIEKSZAKEN Kinderen moeten binnen drie dagen na de geboorte worden aangegeven door hun ouders. Dit doen zij in Barneveld bij de balie van de afdeling Publiekszaken. De aangifte is gratis. Een afschrift van de geboorteakte kost 13,40 euro.

Het is niet duidelijk of het nu ook mogelijk is om ook de aangifte van overlijden de plaatsnaam te vermelden, in plaats van alleen de gemeentenaam waar de persoon is overleden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie