Dominee-effect: Volkskerk?

3 jul, 06:37 COLUMN hartenziel
Familie Teeuw
Rien Teeuw
Rien Teeuw

VOORTHUIZEN Vorige week donderdag fietste ik met een goede collega richting Putten. Het was warm. Benauwd zelfs. Maar dat weerhield ons er niet van een studiedag bij te wonen met het thema: ‘De volkskerk’. Lange tijd, kan je zeggen, functioneerde de Nederlands Hervormde Kerk als volkskerk. Zeker op de Veluwe. In vrijwel elk dorp of stad staat zo’n prachtig kerkgebouw dat de eeuwen in zich draagt. Deze kerk was kerk van het volk. Zo’n beetje iedereen was lid, de één actiever dan de ander. Maar iedereen werd in deze kerk geboren, gedoopt, getrouwd en uiteindelijk begraven. Deze volkskerk gaf zegen.

Intussen is de situatie compleet gewijzigd. Een grote verandering is dat naast de volkskerk er talloos veel andere kerken en groeperingen zijn ontstaan. Als paddenstoelen zijn ze uit de grond geschoten. Zwaar en licht, orthodox en vrijzinnig, evangelisch en reformatorisch, welk etiket je ook op wilt plakken. Gevolg is dat de ene volkskerk verbrokkeld is geraakt. Een andere verandering, misschie..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.