Afbeelding
Aline Wisse

Groeten uit Cambodja: Een bijzondere bruiloft en vier borden rijst

10 februari 2020 om 08:16 hartenziel

CAMBODJA Op het moment van schrijven ben ik tien dagen in Cambodja, wat waren deze dagen fijn! Ik heb in de eerste week na aankomst kennisgemaakt met het team van HOPE ministries, de organisatie waarvoor ik hier werk. Bij sommige lezers wellicht nog bekend onder de vorige naam, ZEAL ministries.

Deze kennismaking gaat samen met het doorbrengen van veel tijd samen, samen eten en samen God aanbidden. Ook heb ik vrienden en oud-klasgenoten bezocht, nieuwe contacten gelegd in de wijk waarin ik woon, en een fiets en wat spullen voor het huishouden gekocht. Ik kan inmiddels zeggen dat ik mijn plek en draai hier weer gevonden heb en mij thuisvoel.

De eerste zaterdag na aankomst mocht ik getuige zijn van de bruiloft van twee van mijn oud-klasgenoten van de Discipelship Training School (DTS) die ik hier in 2015 heb gevolgd. Het was een motorrit van 3.5 uur achterop bij een andere oud klasgenoot om op locatie te komen. We reden door schitterende uitgestrekte rijstvelden met suikerpalmen, dorpjes met kleine krakkemikkige huisjes en langs lokale markten. Totdat we op de plek van bestemming aankwamen.

Het was erg bijzonder om oud klasgenoten, vrienden en bekenden weer te ontmoeten en om in Khmer in gesprek te zijn met de ouders en opa's en oma's van het pasgetrouwde stel en meer te leren over hun cultuur. In de middag en avond werd ons tot wel vier keer rijst opgediend, met kip en vis en water, cola of seven up. 's Avonds dansten we om een grote stapel opgestapeld fruit, waarna ook het fruit verorberd werd en sommige gasten tot 23.00 uur in diezelfde cirkel bleven dansen.

KIPPEN EN KOEIEN Na de bruiloft bleef ik met een aantal van de gasten overnachten in een hut bij het huis waar de bruiloft gevierd werd. Ik sliep samen met zo'n twaalf anderen op matjes van stro. Wat was ik dankbaar dat het een koele nacht was en er geen muggen actief waren! Op zondagmorgen werden we om 6.00 uur gewekt door de kippen, hanen, honden en koeien. We ontbeten samen met de bruid en bruidegom van het voedsel dat nog over was van de dag ervoor. Daarna was het tijd om de reis terug te maken, alles verliep vlekkeloos. Ik kan deze dag aan mijn lijstje met mooiste ervaringen toevoegen. Geluk zit hem niet in geld of eigendommen, maar in het delen van de grote en kleine momenten samen.

MOTORS Hoe gek het misschien ook moet klinken uit de mond van een vrouw die is opgegroeid in een rustig dorp met 57.000 inwoners, ik voel mij hier in Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja helemaal thuis. Op mijn fiets manoeuvreer ik mij tussen files door en kwam ik de eerste week bepakt met rijst en bezem en blik en gasflessen terug van de markt. In heel Cambodja staan 3,2 miljoen voertuigen, waaronder 2,7 miljoen motors, geregistreerd. Twee miljoen daarvan rijden rond in Phnom Penh. Op de allerarmsten na, heeft bijna iedereen een moto in gebruik, dit omdat een auto te duur is en een fiets de halve dag in beslag zou nemen aan reistijd. Cambodja is namelijk vijf keer zo groot als Nederland en Phnom Penh is vier keer zo groot als Amsterdam.

Het is geweldig om weer met de kinderen te zijn en er zijn hier iedere dag zoveel mogelijkheden tot evangelisatie. Met het outreachteam van de organisatie waarmee ik werk ga ik twee dagen in de week op pad naar verschillende sloppenwijken net buiten de chaos en drukte van Phnom Penh. We bezoeken daar ouderen en mensen met gezondheidsproblemen en onderwijzen de inwoners op het gebied van geloof, verslaving, armoede, dakloosheid, honger, en karaktervorming. Samen met een Fijian collega geef ik Engelse taallessen aan de kinderen. Cambodjaanse kinderen zijn erg leergierig. Soms zijn er kinderen die liever alleen maar vastgehouden willen worden, ook daarvoor zijn ze bij mij aan het goede adres!

Aline Wisse verruilde in januari 2019 Barneveld voor Cambodja, waar ze kinderen uit sloppenwijken de kans wil geven op een betere toekomst. In de Barneveldse Krant vertelt ze regelmatig over haar ervaringen in Azië. Meer informatie via haar website

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie