De leden van het Vier5Mei Comité. Van links naar rechts: Aaldert van der Horst, Monique Blommert,  Willem Massier, Hans Versteegh en Sikko Kranenborg.
De leden van het Vier5Mei Comité. Van links naar rechts: Aaldert van der Horst, Monique Blommert, Willem Massier, Hans Versteegh en Sikko Kranenborg. Pauw Media

Nieuw: Barnevelds bevrijdingsfestival met lokale artiesten

7 april 2022 om 10:48 Evenementen

BARNEVELD Barneveld krijgt een eigen bevrijdingsfeest: het Vier 5 Mei Festival. Kloppend hart van het evenement is het Raadhuisplein, waar donderdag 5 mei twee podia worden neergezet. In de middag en avond kan het publiek genieten van een grote verscheidenheid aan lokale en regionale artiesten. 

De plannen voor een bevrijdingsfestival dateren uit 2020, maar toen gooide corona roet in het eten. Nu alle beperkende maatregelen verleden tijd zijn, kan het Vier5Mei Comité de oude draaiboeken weer uit de kast halen. Aaldert van der Horst is sinds 2019 de voorzitter van het comité, dat in de persoon van Willem Massier een gloednieuwe penningmeester heeft aangetrokken. 

UITBOUWEN Het team, dat verder bestaat uit Monique Blommert, Sikko Kranenborg en Hans Versteegh, heeft ambitieuze plannen. ,,We hebben in 2020 met de benen op tafel gezeten en gekeken naar de toekomst’’, vertelt Van der Horst. ,,Na het succesvolle bevrijdingsfestival in de foyer van het Schaffelaartheater (2019) hadden we de smaak te pakken en hebben we het plan opgevat om het evenement verder uit te bouwen.’’

Meer, beter, professioneler en breder. Dat waren de kernwoorden waarmee de bestuursleden van het comité op de proppen kwamen. ,,We willen in mei een mooi lokaal bevrijdingsfestival neerzetten, wat als basis kan dienen voor de komende jaren. Dat gaan we om praktische redenen doen in de vorm van een stichting, die zelfstandig opereert, los van de plaatselijke Oranjestichting. ,,Zij doen Koningsdag, wij 4 en 5 mei. Prima om die zaken los te koppelen en als onafhankelijke stichting (Stichting 4 en 5 mei Barneveld, red.) door te groeien.’’

SAMENWERKING Het bestuur heeft het plan opgevat om steeds meer partners aan zich te binden. Zo werden bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met de Muziekschool, De Harmonie, A1 Media, Crew, de Barneveldse Middenstandsvereniging en de BDU.

,,We zoeken de samenwerking met lokale organisaties, bedrijven en musici. Mede dankzij de inspanningen en het netwerk van Nico Knibbe kunnen we op 5 mei een programma presenteren met bands, muzikanten en gezelschappen die stuk voor stuk uit deze regio afkomstig zijn of die hier hun roots hebben liggen. We willen ons echt manifesteren als lokaal bevrijdingsfestival; dat werkt in al onze keuzes door.’’

Het stichtingsbestuur is tevens op zoek naar Vrienden (donateurs), die de plannen voor de viering van 4 en 5 mei willen ondersteunen. 

OORLOG ,,Verder gaan we op zoek naar vrijwilligers die ons een handje willen helpen. Daarbij mikken we nadrukkelijk ook op de jongere generatie, omdat we de maatschappelijke betekenis van deze dagen met z’n allen willen vieren. Vandaar dat we ook de middelbare scholen hebben aangeschreven, onder meer met het verzoek om mee te doen aan onze gedichtenwedstrijd. Volgend jaar zijn we van plan om ook de basisscholen bij onze plannen te betrekken.’’

,,Door de oorlog in Oekraïne is bevrijdingsdag actueler dan ooit. We vieren niet alleen de bevrijding, we vieren ook onze vrijheid, onze diversiteit, onze democratie en rechtsstaat.’’

DODENHERDENKING Dodenherdenking wordt op woensdag 4 mei traditiegetrouw gehouden op de Barneveldse begraafplaats. Er worden onder meer negen kransen gelegd. Verder draagt dorpsdichter Brigitte Veltman een gedicht voor en is er een bijdrage van de Muziekschool. Om 20.00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen.

5 MEI Het programma op 5 mei begint rond 13.30 uur met een officieel gedeelte voor het gemeentehuis, waarbij burgemeester Jan Luteijn een toespraak houdt. Ook het Wilhelmus wordt gezongen, terwijl een groep hardlopers van Run2Day Runners Barneveld het bevrijdingsvuur zal ontsteken. Rond het plein staan diverse militaire voertuigen.

ARTIESTEN Om 14.00 uur begint het bevrijdingsfestival, waarbij de volgende artiesten op twee verschillende podia (afwisselend) acte de présence geven: Kings & Naomi Hoogenraad, Glotzbach Trio, Rebel Rooster, Feikje Douwina band, Despicable Heroes, The Fields, Nobuts, John Vis, Laura & Boy Kaihatu Music en Don’t Doubt Apotheose. 

Rond 20.00 uur wordt het festival afgesloten. Het festival is ook live te volgen op internet via een livestream, die door A1 Media wordt verzorgd. Bij regen wordt uitgeweken naar de Veluwehal.

Meer informatie is te vinden op www.4en5meibarneveld.nl.

advertentie
advertentie
advertentie