Nightglow tijdens de Ballonfiësta Barneveld.
Nightglow tijdens de Ballonfiësta Barneveld. Ben Bläss

Drive-in Ballonfiësta in Barneveld; plek voor 50 auto's

8 augustus 2020 om 21:07 Evenementen

BARNEVELD In de Midden Nederland Hallen in Barneveld rijden donderdag 27 augustus naar verwachting vijftig auto's naar binnen om de drive-in multimediashow te bekijken als een alternatieve Barneveldse Ballonfiësta. De show start om 19.30 uur.Er zal een totaal nieuwe wereld voor u opengaan'', belooft organisator Ben Bläss.

Tijdens een twee uur durende show varen de inzittenden van de auto's in een ballon boven de Alpen en zien ze de meest bijzonder special shapes, zoals ballonnen in de vorm van een enorm kasteel, een ouderwetse stoomlocomotief, de space shuttle. Of, om dichter bij huis te blijven, van de Barneveldse kip.

WOLKENKRABBERS DUBAI De diashows van ballonvaarten waarmee Bläss in de jaren tachtig is begonnen, zijn niet te vergelijken met de show die de bezoekers van de Midden Nederland Hallen donderdag te zien krijgen. In die tijd startte hij met dia's die in elkaar overvloeiden.

Tijdens de drive-in voorstelling zijn digitale beelden op een duizendste seconde nauwkeurig op het ritme van muziek gemonteerd. Om een idee te geven van het werk dat er in zit, zegt Bläss die alles zelf met speciale apparatuur maakte die door een computer wordt aangestuurd: Het maken van drie minuten kost honderdvijftig uur''.

Daardoor krijgt de bezoeker het idee dat-ie naar een film kijkt, waarin hij zelf rondvaart. Niet alleen over de Alpen, maar ook over de wolkenkrabbers van Dubai en, vanuit een totaal ander gezichtspunt, een nightglow vanaf een boot in Mexico. Zo maak je het Festival Internacional del Globo in León mee. De muziek is in de auto te horen via de autoradio.

ONGENEESLIJK BESMET Het grootste ballonfestival ter wereld is de Albuquerque International Ballon Fiesta in Nieuw-Mexico, waar negenhonderd ballonnen en honderd special shapes opstijgen.

,,Voor de ballonliefhebbers, en daar zijn er steeds meer van, is dit een droom die uitkomt'', zegt Bläss, die zegt ,,ongeneeslijk met het ballonvirus besmet'' te zijn. Hij bezoekt alle grote ballonfestivals in de wereld en legt ze vast op camera.

Daarbij denkt hij van tevoren na over spectaculaire invalshoeken, maar hij let ook op de lichtval en de massaliteit, om maar enkele dingen te noemen. Zijn multimediashow is overal ter wereld vertoond op festivals, van Barcelona in Spanje tot het Zwitserse Appenzell en Eglofs in Zuid-Duitsland tot Amerika toe. Ook is hij de officiële fotograaf van de Fédération Aéronautique Internationale in Lausanne, de wereldluchtvaartorganisatie.

PARACHUTIST IN HARNAS Bläss is vanaf het eerste begin initiatiefnemer en organisator van de Ballonfiësta Barneveld, die vanaf 1982 op de Koewei bij kasteel De Schaffelaar wordt gehouden.

Tijdens het eerst driedaagse, inmiddels vierdaagse festival rijden de auto's van de ballonvaarders het veld op, waar ze eerst aan het publiek worden gepresenteerd. Daarna stijgen er per avond 35 ballonnen op. En uiteindelijk sluit een avond van de Barneveldse Ballonfiësta af met de nightglow. Dan zijn speciaal geprepareerde ballonnen verlicht met lasers, begeleid door muziek. ,,Deze show staat garant voor een prachtig spektakel en fantastische foto's'', aldus Bläss, die ook elf jaar voorzitter van de Fiësta is geweest.

De Ballonfiësta Barneveld staat tien minuten op het programma van de multimediashow in de Midden Nederland Hallen. ,,Ik had in 1982 bedacht dat het wel bijzonder zou zijn als uit meerdere ballonnen een parachutist zou springen, als herdenking van Jan van Schaffelaar die volgens de geschiedenis vijfhonderd jaar daarvoor van de toren van de Oude Kerk sprong om zijn manschappen een vrije aftocht te verzekeren. Naast de parachutist stond voor die gelegenheid ook Jan van Schaffelaar in het harnas in de ballon. Het was de eerste dag van de Barneveldse Ballonfiësta, het mooiste weer van de wereld en windstil. De ballonnen stegen recht omhoog en de meeste parachutisten landden even later op de Koewei. Dat is daarna nooit meer geëvenaard.''

ENORM SCHERM Naast de Barneveldse beelden vertoont Bläss op 27 augustus op een enorm scherm in de Midden Nederland Hallen onder andere foto's van de World Air Games in Dubai, Ballooning in Nepal, Warsteiner Internationale Montgolfiade in Duitslanden en het Wintersprookje in het Zwitserse Arosa, waarbij de kijker op 1.800 meter hoogte in Zwitserland over Davos en St. Moritz scheert.

De multimediashow van de stichting Red de Barneveldse Krant, waarvan Bläss voorzitter is, kost 35 euro per auto met twee personen. Een auto met vier personen betaalt het dubbele, inclusief consumpties. Er is in de hallen ruimte voor maximaal vijftig auto's. Alle kinderen die de voorstelling bezoeken, krijgen een ansichtkaart met een foto van een ballonnenfestival. De opbrengst komt volledig ten goede aan de stichting Red de Barneveldse Krant, wat mogelijk is doordat de kosten door sponsors worden afgedekt.

Tickets zijn hier te bestellen

Ben Bläss: ,,Het is de eerste keer dat ik alle dertien shows op een avond vertoon.''
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie