De voorbereidingen voor de musical in de Midden Nederland Hallen liggen op schema.
De voorbereidingen voor de musical in de Midden Nederland Hallen liggen op schema. Jan van Uffelen

Toerismesector vol lof over musical 40-45: ‘Dit flikken wij wel even in Barneveld’

10 april 2024 om 18:38 Evenementen Musical 40-45 Barneveld

BARNEVELD De opening van het toeristisch seizoen in de regio Barneveld in de Midden Nederland Hallen in Barneveld stond dinsdagavond in het teken van de aankomende musical 40-45 in diezelfde evenementenhal. ,,De algehele ‘vibe’ was wel: dit flikken wij even met elkaar in Barneveld”, aldus eigenaar Timo Kruft van de Midden Nederland Hallen.

Samen met toeristisch platform Visit Regio Barneveld en Studio100, de Vlaamse producent van de musical, was Kruft dinsdag gastheer van de opening van het toeristisch seizoen. Er waren zo’n 160 mensen op afgekomen, tientallen meer dan bij eerdere openingen. ,,Goed om te zien hoe ondernemers in de regio van de verblijfsrecreatie en de horeca inspelen op de musical”, zegt hij. ,,Er liggen veel kansen. Ik ben ook blij hoe alles de afgelopen maanden gegaan is, met betrekking tot vergunningen voor bijvoorbeeld onze nieuwe musicalhal. Ik kijk verder uit naar een goede oplossing voor de rotonde en de verkeersafwikkeling ter hoogte van de A30.” Recent stuurde Kruft hier een kritische brief over aan de gemeente Barneveld, met de oproep om dit knelpunt met spoed op te pakken. ,,Maar dat zal uiteindelijk wel goed gaan.”

OP SCHEMA

Volgens Kruft liggen de voorbereidingen voor de musical goed op schema. ,,De nieuwe hal wordt op 26 april opgeleverd. Dan komen ook de backstage-ruimte erbij, waar nu ook aan wordt gebouwd. Hier komen de kleedkamers, de catering voor de crew, de vergader- en techniekruimtes, etcetera. Dat gebouw moet uiterlijk 1 juli klaar zijn, dat ziet er goed uit. Dan krijgen we de kas met de foyer. Die moet nog afgebouwd worden met de wc’s, bar- en kuikenruimtes. Daar zijn we nu ook volop mee bezig. Later komt nog een verbouwing in de oude hal, die zal in de zomer plaatsvinden. Maar dan zijn we wel klaar voor de try-outs.” De première staat gepland voor zaterdag 21 september.

KAARTVERKOOP

De kaartverkoop voor de musical - die zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog - loopt ‘serieus goed’, aldus de Barneveldse ondernemer. ,,Op Nederlandse schaal zijn er al veel kaarten verkocht. Voor Belgische begrippen valt het niet tegen.” ‘40-45’ draaide eerder in het Belgische Puurs en trok daar in vier jaar tijd 750.000 bezoekers. ,,Als de verkoop daar eenmaal opengaat, is alles binnen een mum van tijd uitverkocht. Maar voor een Nederlandse musical is dit goed.” Meer dan twintig procent van de verkochte kaarten is ‘zakelijk’. Onderzoek wees verder uit dat zo’n 49 procent van de potentiële bezoekers van plan is om het musicalbezoek te koppelen aan overnachtingen en/of horecabezoek. ,,Dat vond ik verbazingwekkend veel. Maar we zien die koppeling ook echt gebeuren, dat is mooi. Het leuke is dat de musical in september start, waarmee de musical een mooie impact kan hebben op het najaar in toeristisch Barneveld.”

TROTS 

Kruft proefde ook bij andere sprekers tijdens de avond - die werd ingeleid door burgemeester Jacco van der Tak - een zekere trots. ,,De algehele ‘vibe’ was wel: dit flikken wij even in Barneveld. Terwijl zo’n grote musicalproductie misschien wel een beetje on-Barnevelds is. Het verhaal gaat over twee Rotterdamse jongens. Studio 100 heeft geprobeerd dit in Rotterdam neer te zetten, in samenwerking met de gemeente. Dat lukte ze daar niet, maar hier wel!”

Minder dan een half jaar voor de eerste try-outs van de musical, begint het voorzichtig te kriebelen bij de ondernemer. ,,Dat voelde ik gisteravond ook wel heel sterk. Ik weet dat het goed komt, we hebben een goed team. Het is een positieve kriebel. Het is nu geen plan meer, het wordt werkelijkheid.”

ONDERNEMERS HAKEN AAN

Ook voor het toeristisch platform Visit Regio Barneveld breken er opwindende tijden aan. Net als Kruft ziet ook projectleider Wilco de Jong dat veel Barneveldse bedrijven op de komst van de musical inspelen. ,,Neem bijvoorbeeld de musea. Het Pluimveemuseum denkt aan een tentoonstelling over kippenschuren waar mensen in zaten ondergedoken tijdens de oorlog. Het Oude Ambachten en Speelgoed Museum in Terschuur komt met speelgoed uit de jaren ‘30 en ‘40. Ook museum Nairac is bezig met een oorlogsexpositie. En horeca-ondernemers willen met menu’s komen, inclusief achtergrondmuziek, uit die tijd. Zo zijn er veel ondernemers die aanhaken. Dat is een geweldige kans voor toeristisch Barneveld.”

Meer over dit onderwerp vind je in ons dossier.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie