De vestiging van Struik bij Voorthuizen.
De vestiging van Struik bij Voorthuizen. Struik Foods Europe

Zwanenberg sluit fabriek Struik Foods bij Voorthuizen in 2023

9 maart 2022 om 18:29 Economie

VOORTHUIZEN Zwanenberg Food Group sluit begin 2023 de fabriek voor productie van knakworsten en soepen van Struik Foods bij Voorthuizen. In de vestiging aan de Voorthuizerweg, officieel in Nijkerk, werken circa 160 mensen, die hier hun baan verliezen. Zwanenberg meldt in een persbericht dat het streven is zoveel mogelijk medewerkers voor het bedrijf te behouden, door herplaatsing op andere locaties. Het personeel is woensdagmiddag geïnformeerd.

,,Dit is een harde klap voor alle werknemers, die een groot hart hebben voor de alom bekende Struik-producten en die dat nu zien verdwijnen’’, meldt onderhandelaar Peter de Ridder van CNV Vakmensen in een eerste reactie. Hij was aanwezig bij de personeelsbijeenkomst. ,,Struik is een begrip, de fabriek bij Voorthuizen staat hier al meer dan zeventig jaar. Dit is een bittere pil voor de mensen, nog geen twee jaar na de fusie met de Zwanenburg Food Group.’’ 

VESTIGING OSS Volgens De Ridder stopt de productie van knakworsten in blik begin volgend jaar en de productie van soepen vanaf maart 2023. ,,De vestiging in Oss in Noord-Brabant neemt de productie van knakworsten en soepen over. Met de overige activiteiten in Voorthuizen, zoals bouillon in glas, wordt helemaal gestopt.’’

Zwanenberg meldt dat de productielijnen voor soep en knakworst in Oss worden uitgebreid. Sinds de overname van Struik Foods in maart 2020 heeft het bedrijf in Nederland vijf productielocaties. Naast Nijkerk/Voorthuizen zijn dat Almelo, waar ook het hoofdkantoor is gevestigd, Raalte, Oss en Vlagtwedde. Voor een groot deel vinden op deze locaties dezelfde activiteiten plaats, aldus algemeen directeur Maarten Elsinga. ,,De kern van deze stap is dat wij straks dezelfde volumes produceren, maar met een locatie minder.’’ 

ENORME KOSTENSTIJGING ,,Na de overname van Struik op 13 maart 2020 werden wij onmiddellijk geconfronteerd met alle gevolgen van de Covid-problematiek’’, licht Elsinga toe in het persbericht. ,,De eerste prioriteit was toen om onze afnemers zo goed mogelijk van producten te voorzien. Ook hebben wij diverse operationele verbeteringen doorgevoerd.”

,,Op dit moment worden we echter geconfronteerd met enorme kostenstijgingen in de gehele keten: grondstoffen, energie, logistiek, verpakkingen, et cetera. Wij verwachten dat wij deze kostenstijgingen niet geheel en met vertraging kunnen doorberekenen aan onze afnemers. Hierdoor hebben wij geen andere keus dan onmiddellijk forse kostenbesparende maatregelen door te voeren.”

KORTE TERMIJN Na afweging van diverse alternatieven is het bedrijf volgens Elsinga tot de conclusie gekomen dat het beëindigen van de productie in Voorthuizen het meest voor de hand ligt. ,,Daarmee kunnen we op relatief korte termijn onze doelstelling verwezenlijken. Dit project wordt naar verwachting in de loop van 2023 afgerond.”

De ondernemingsraad is volgens de directeur om advies gevraagd en de vakbonden zijn over het voornemen geïnformeerd. ,,De doelstelling is zoveel mogelijk medewerkers voor de onderneming te behouden. Hierover zullen we in gesprek gaan met de werknemersorganisaties.’’

SOCIAAL PLAN CNV Vakmensen betreurt de situatie en hoopt dat de medewerkers bij één van de andere Zwanenberg-vestigingen terecht kunnen. ,,De afstand zal wel een rol spelen, veel mensen werken hier al lang en komen uit de buurt. We gaan in ieder geval komende tijd hard aan de slag om een zo goed mogelijk sociaal plan af te spreken’’, aldus De Ridder.

MERKEN Zwanenberg Food Group is naar eigen zeggen een voedingsmiddelenconcern met ongeveer 1.800 medewerkers en een omzet van circa 600 miljoen euro. In de Benelux is de onderneming vooral bekend van de merken Kips (leverworst, paté, snacks, vega-producten), Huls (droge worst), Struik (knakworst, soepen, maaltijden) en Chicken Tonight (maaltijdsauzen). Het bedrijf heeft productielocaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie