Afbeelding
Wouter van Dijk

Twee Barneveldse bedrijven in de race voor Innovatieprijs Regio Foodvalley

9 september 2021 om 09:04 Economie

BARNEVELD De Barneveldse bedrijven Vink en Circulairstaal®  behoren tot de vijf genomineerden voor Innovatieprijs Regio Foodvalley. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. De winnaar wordt woensdag 29 september bekendgemaakt in het Schaffelaartheater.

Vink is volgens de organisatie innovatief bezig op het gebied van het recyclen van betonpuin. ,,Vink maakt bij het verwerkingsproces van het betonpuin sinds kort gebruik van een innovatieve zeeftechniek. Door deze techniek kan maar liefst vijftien procent meer van het aangeboden puin verwerkt worden tot hoogwaardig toeslagmateriaal. Door regionaal dit betonpuin te hergebruiken wordt de CO2 footprint aanzienlijk verlaagd. Zij werkten voor een proef met deze innovatie nauw samen met Zonnepark Branderwal Kootwijkerbroek, de firma Peelen uit Harskamp en Bosch Beton uit Barneveld.’’

Circulairstaal®, een initiatief van Vd Brink Staalbouw uit Barneveld, behoort ook tot de genomineerden. ,,Dit bedrijf vervangt lasverbindingen door circulaire connectors. Daarnaast worden staalconstructies voorzien van een door hen ontwikkelde duurzame poedercoating. Zo is staal volledig demontabel, CO2 arm én heeft het circa veertig procent minder impact op het milieu.’’

KLEDING Fabriek Fris uit Ede is genomineerd omdat dit bedrijf afgedankt katoen op duurzame wijze een tweede leven geeft en samen met Universiteit Wageningen ,,innovatieve mogelijkheden’’ onderzoekt om afgedankt textiel opnieuw te verwerken.

VLEESVERVANGERS Het eveneens uit Ede afkomstige Rival Foods, gespecialiseerd in vleesvervangers, is ook in de race voor de innovatieprijs. ,,Een speciale technologie zorgt voor een plantaardig alternatief met dezelfde structuur en mondgevoel als een echt stuk vlees’’, aldus de organisatie. 

Diviande uit Veenendaal strijdt ook voor de winst. ,,Het bedrijf heeft grotendeels plantaardige reepjes en lapjes ontwikkeld die zelfs de meest kritische vleeseters kunnen overtuigen. Diviande weet het restvlees van de Kipster-kip, dat tot nu toe afval was, te benutten. De overige vijfenzeventig procent van de eiwitten in de producten is plantaardig. Zo draagt Diviande bij aan de eiwittransitie én aan circulariteit in de pluimveeketen.’’

JURY Een vakjury bracht negenentwintig inzendingen terug tot vijf en kiest op 29 september de beste innovatie. ,,Aandachtspunten zin originaliteit, impact, duurzaamheid en circulariteit en sector-overstijgende samenwerking.’’ Daarnaast is er een publieksprijs.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie