Afbeelding
Lex van Lieshout

Rechter: Chickfriend aansprakelijk voor fipronil-schade

20 mei 2020 om 13:02 Economie

BARNEVELD De Barneveldse bedrijven Chickfriend en Chickclean zijn woensdag door de rechtbank in Arnhem aansprakelijk gesteld voor de schade die pluimveehouders in Nederland leden door de fipronilcrisis uit 2017. De rechtbank bepaalde dat de eigenaren de overeenkomsten met de pluimveehouders om bloedluis te bestrijden niet goed zijn nagekomen.

De rechter neemt aan dat Mathijs IJ. uit Nederhemert en Martin van de B. uit Barneveld wisten dat het bestrijdingsmiddel Dega-16 tegen bloedluis in pluimveestallen de verboden biocide fipronil bevatte en dat het gebruik hiervan verboden is. De pluimveestallen van veel kippenhouders, waaronder tientallen in de regio Barneveld, raakten verontreinigd. Dit had grote consequenties voor de sector: eieren werden vernietigd, kippen geruimd en sommige bedrijven vielen om. Zo'n 120 pluimveehouders eisten een schadevergoeding van Chickfriend en Chickclean. Woensdag wees de rechtbank de schadevergoedingen van de pluimveehouders toe. De hoogte hiervan wordt later per pluimveehouder in een aparte procedure vastgesteld.

Op hun beurt stelden Chickfriend en Chickclean de Nederlandse staat aansprakelijk. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) zou onvoldoende toezicht hebben gehouden op het fipronilverbod, meenden zij. Deze vordering is afgewezen, omdat de Barneveldse bedrijven het verboden middel opzettelijk hebben gebruikt en zij de Staat er niet op kunnen aanspreken dat die het gebruik niet heeft verhinderd, aldus de rechter. Een vordering van Chickfriend en Chickclean tot schadevergoeding tegen de Belgische leverancier van Dega-16 is eveneens afgewezen.

advertentie
advertentie
advertentie