De Konijnen Experience biedt plek aan ruim vijftig konijnen.
De Konijnen Experience biedt plek aan ruim vijftig konijnen. Aeres Barneveld

Aeres Barneveld wil Konijnen Experience en heeft 25.000 euro nodig

9 juni 2023 om 10:27 Dieren

BARNEVELD Aeres MBO in Barneveld wil eind dit jaar een Konijnen Experience openen voor educatie over de beste verzorging van konijnen. De school voor dierverzorging heeft daarvoor 25.000 euro nodig en is een publieksactie gestart om dit bedrag bij elkaar te krijgen.

De Konijnen Experience gaat deel uitmaken van het Van Dieren Ontdekpark van Aeres MBO, de enige school in Nederland met een dierentuinvergunning. Op de campus aan de Barnseweg leven ruim tweeduizend dieren: van kippen, varkens, geiten en een kameel tot vogels, knaagdieren, reptielen, amfibieën en vissen. Studenten verzorgen op verzoek rondleidingen en begeleiden bijvoorbeeld schoolexcursies en kinderfeestjes.

(lees verder onder de illustraties)


Ideeën voor huisvesting. 

KLEINE HOKKEN De ‘indoor konijnenbeleving’ biedt plek aan ruim vijftig konijnen. ,,De meeste konijnen leven nog altijd alleen en/of in te kleine hokken’’, meldt Stichting Van Dieren Ontdekpark in een persbericht. ,,Dat is slecht voor hun welzijn. Lang niet altijd is het onwil, maar vooral onwetendheid van het baasje, waardoor konijnen in een benarde positie belanden. Wij willen met de Konijnen Experience bijdragen aan educatie over het zo optimaal mogelijk verzorgen van konijnen en inspiratie bieden voor een goed konijnenverblijf.’’

(lees verder onder de illustraties)


Impressie van de Konijnen Experience. 

BEHOEFTES De Konijnen Experience bestaat uit verschillende soorten huisvesting, aldus Wilco Versloot, docent dierverzorging en specialist knaagdier en konijn. ,,We houden rekening met de natuurlijke behoeftes van konijnen. Denk hierbij aan hoogteverschillen in het verblijf, vluchtroutes en schuilplekken met verschillende in- en uitgangen. Daarnaast is er een huiskamersetting, waar inspiratie is te vinden is voor het houden van konijnen in de huiskamer. Ons uitgangspunt is altijd het welzijn van het dier.”

RONDLEIDINGEN Studenten van Aeres MBO Barneveld gaan bezoekers via rondleidingen, presentaties en workshops informeren en inspireren over het houden van konijnen. ,,Hierdoor doen studenten belangrijke sociale- en communicatieve vaardigheden op, waar het werkveld steeds meer om vraagt. Ook leveren zij indirect een bijdrage aan het welzijn van konijnen die als huisdier worden gehouden’’, stelt de school.

(lees verder onder de plattegrond)


Indeling van de ‘indoor konijnenbeleving’. 

DONATEURS Volgens Aeres MBO is het uniek dat een onderwijsinstelling speciaal voor publiekseducatie een stichting heeft opgericht. Remi Bulte, teamleider dier & educatie: ,,Dat geeft aan hoe belangrijk wij het vinden om zowel in het onderwijs als daarbuiten aandacht te besteden aan dierenwelzijn en bij te dragen aan de educatie hierover. Dit doen wij niet met publieke gelden, daarom zoeken we donateurs om dit project te realiseren.”

Doneren kan vanaf 5 euro via de crowdfunding-pagina op de website van Van Dieren Ontdekpark: vandierenontdekpark.nl/konijnenexperience. De publieksactie loopt tot en met woensdag 5 juli. ,,Bij een bijdrage vanaf 25 euro ontvangt de donateur een uitnodiging voor de opening van de Konijnen Experience in het Van Dieren Ontdekpark’’, besluit de stichting, die een initiatief is van Aeres MBO.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie