Afbeelding
Provincie Gelderland

Gelderland mag voorlopig niet op wolf schieten met verfkogeltjes

16 november 2022 om 17:40 Dieren

OTTERLO (ANP) De provincie Gelderland mag voorlopig niet met paintballgeweren schieten op wolven. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland woensdag besloten. 

De provincie had bevestigd dat handhavers al met paintballgeweren op pad zijn en dat zij de ontheffing die eerder is verleend, zullen gebruiken als zij de wolf treffen. Maar de rechtbank staat dit in afwachting van de behandeling van de zaak volgende week niet toe.

Handhavers mogen sinds eind oktober met verfkogeltjes schieten op wolven in nationaal park De Hoge Veluwe om hen af te schrikken. Hiervoor is door gedeputeerde staten van de provincie een speciale ontheffing verleend, omdat één of meer wolven in het park dicht bij mensen komen. De Faunabescherming heeft hierop de voorzieningenrechter gevraagd om deze ontheffing te schorsen totdat hun bezwaar is bekeken.

VERWONDINGEN De rechter wijst erop dat een paintballgeweer niet eerder is ingezet tegen wolven en tot ernstige verwondingen bij de dieren kan leiden. ,,Dit maakt de zaak zo spoedeisend dat de voorzieningenrechter direct een beslissing moest nemen, een zogenoemde ordemaatregel. De ontheffing mag nu niet worden gebruikt en er kan dus niet met paintballgeweren op de wolf geschoten worden.”

De Faunabescherming laat weten blij te zijn met de beslissing van de rechter. ,,Het schieten op wolven met paintballen is in strijd met alle geldende regels en staat niet in het huidige wolvenplan. Het is totaal onduidelijk wat voor schade de wolf hiervan ondervindt”, aldus een woordvoerder.

De provincie Gelderland laat weten de behandeling van de rechtbank af te wachten, aldus een persvoorlichter in een reactie. Dit besluit geldt totdat de voorzieningenrechter zich verder inhoudelijk over de kwestie kan buigen. Dat gebeurt op 23 november.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie