Archieffoto.
Archieffoto. De Hoge Veluwe

Partij voor de Dieren wil meer weten over ‘oproerwapen’ tegen wolf

8 november 2022 om 08:56 Dieren

OTTERLO (ANP) De Partij voor de Dieren wil meer weten over het gebruik van een ,,oproerwapen” tegen een wolf in nationaal park De Hoge Veluwe. De provincie Gelderland heeft toestemming gegeven om deze wolf, die te dicht bij mensen komt, te beschieten met verfballetjes om hem te laten schrikken. De fractie heeft uitgezocht dat de riotgun die daarvoor wordt gebruikt ook volgens het ministerie van Defensie geldt als een wapen. De partij wil een interpellatiedebat houden.

Er is iemand om het leven gekomen door beschieting met zo’n wapen en andere mensen raakten gewond, aldus de partij. Defensie meldt ook dat verfballetjes verwondingen kunnen veroorzaken. Woensdag vergaderen provinciale staten van Gelderland.

ONDERBOUWING Een paintballgeweer is een FN 303 semi-automatische riotgun, aldus de PvdD. Ook bij recreatief paintballen gelden veiligheidsvoorschriften om gewonden te voorkomen. In de ontheffing die de provincie afgaf, ontbreekt een onderbouwing waarom dit wapen veilig zou zijn voor het verjagen van een wolf, aldus de PvdD.

Ook heeft de provincie volgens de partij niet omschreven waarom andere en veiliger alternatieven niet in aanmerking komen. Voor het jagen en schieten op de beschermde wolf gelden internationaal zeer strenge regels en de fractie wil weten of er biologen en juristen zijn geraadpleegd.

De wolf in het nationale park geldt als een probleemwolf, omdat het dier kennelijk niet meer bang is voor mensen. De PvdD wil net als dierenrechtenorganisatie De Faunabescherming weten hoe het van nature schuwe dier zo tam is geworden. Is er voldoende gehandhaafd op niet voeren en lokken van de dieren, vraagt de partij zich af. Mensen die dicht bij de wolven in het park komen, zouden een boete moeten krijgen, omdat ze de dieren niet mogen verstoren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie