‘Pluimveebedrijven dupe van hobbyveehouders’

za 30 apr, 07:57 Dieren Vogelgriep 2022
NVWA
Voor onder meer eigenaren van hobbyvogels als kippen en eenden, geldt een afschermplicht.
Voor onder meer eigenaren van hobbyvogels als kippen en eenden, geldt een afschermplicht.

BARNEVELD De Barneveldse SGP wil dat het ministerie van Landbouw nog kritischer kijkt naar hoe hobbymatig gehouden kippen en ganzen goed kunnen worden afgeschermd van wilde vogels. Aanleiding is de vogelgriepbesmetting van hobbydieren in de natuurvijver van het Luntersche Buurtbosch in Lunteren, half maart. ,,Daar was de scheiding flinterdun. Die besmettelijke wilde vogels konden in- en uitvliegen’’, zegt raadslid Wout Hazeleger. ,,Commerciële pluimveebedrijven werden daarvan de dupe.’’ 

De circa honderd vogels - wilde eenden, kippen en ganzen - van de zogenoemde ‘kleinschalige houderij’, werden door een dierenarts gedood om verdere besmettingen te voorkomen. Ook werd in een straal van 10 kilometer een vervoersverbod ingesteld. Voor een..

Mis niks, lees alles uit de gemeente Barneveld


Blijf op de hoogte van alles wat er speelt in de gemeente Barneveld en omliggende plaatsen met BarneveldseKrant.nl. Onze redactie plaatst elke dag nieuwe artikelen en exclusieve verhalen online. Als abonnee van de Barneveldse Krant lees je die allemaal. Schrijf je in, dan lees jij ook alles over de gemeente Barneveld.