Iedereen in de provincie Gelderland kan nu subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters.
Iedereen in de provincie Gelderland kan nu subsidie aanvragen voor wolfwerende rasters. anp / Otto Jelsma

Subsidie bescherming tegen wolf uitgebreid naar heel Gelderland

11 april 2024 om 07:14 Dieren Wolf Barneveld Veluwe

BARNEVELD/ARNHEM (ANP) Houders van allerlei soorten weidedieren in heel Gelderland kunnen vanaf vandaag, donderdag 11 april, subsidie aanvragen bij de provincie voor het plaatsen van rasters die moeten beschermen tegen aanvallen van wolven. Eerder werd telkens voor deelgebieden geld beschikbaar gesteld.

Voor de nieuwe regeling is 3 miljoen euro voor de komende drie jaar beschikbaar. Per aanvraag kan maximaal 20.000 euro worden toegekend. De subsidie is geldig voor bescherming van koeien, schapen, geiten, varkens, paarden, ezels, pony’s, lama’s, alpaca’s, damherten en edelherten die buiten staan en kan ook met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Het plan werd eerder al aangekondigd door Gedeputeerde Staten, maar woensdag werd het tijdens een Statenvergadering goedgekeurd.

RECHTSZAKEN

Een wolfwerend raster moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het minimaal 1,20 meter hoog zijn en voorzien zijn van stroomdraden met een spanning van minstens 4.5 kilovolt.

Aan deze subsidie voor wolfwerende maatregelen is in Gelderland ook beleid gekoppeld voor het afschieten van wolven. Als een wolf vaker dan twee keer in één week goed beschermd vee aanvalt, mag het dier worden afgeschoten. Of dat beleid juridisch door de beugel kan, valt nog te bezien. De provincie verwacht in elk geval rechtszaken.

Meer weten over dit onderwerp? Ga naar ons nieuwsdossier over de wolf.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie