Afbeelding
Wouter van Dijk

Breed onderzoek gemeente Barneveld naar gevolgen corona voor bedrijven

28 oktober 2020 om 09:01 Corona

BARNEVELD De gemeente Barneveld gaat de financiële noden in de samenleving inventariseren, die zijn veroorzaakt door het coronavirus. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de situaties bij de dorpshuizen, het theater, musea, sportverenigingen, de horeca en andere bedrijven. De laatste groepering, bij monde van de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, vindt dat de plaatselijke horeca hierin een aparte status zou moeten krijgen. Dit omdat deze ondernemers van hogerhand zijn gedwongen om te sluiten, om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Mochten groeperingen in nood in aanmerking komen voor financiële steun vanuit de gemeente, dan kan de politiek een duidelijke afweging maken welke partij hoeveel geld ontvangt, zo is de gedachte. Het onderzoek komt er op verzoek van de ChristenUnie. ,,Alleen met zo’n onderzoek kunnen we goed onderbouwde besluiten nemen over of en hoe we bepaalde organisaties ondersteunen”, sprak ChristenUnie-raadslid Lukas Scheijgrond dinsdagavond tijdens de commissie Bestuur. ,,De gemeentekas is tenslotte niet oneindig.”

Wethouder Dorrestijn gaf aan dat het college op korte termijn met de inventarisatie aan de slag gaat. ,,Wij zijn er ook al mee bezig. Twee van onze kernwoorden zijn ondernemend en wendbaar. Dat is nu hard nodig om te anticiperen op de toekomst. Wij schatten namelijk in dat het coronavirus nog lange tijd gevolgen gaat hebben.”

APARTE ROL De commissie Bestuur behandelde het onderwerp naar aanleiding van twee concrete verzoeken voor financiële steun: van Plaatselijk Belang Voorthuizen, voor haar ondernemers in het dorp, en van de Barneveldse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Voorzitter Herman Blokland stak zijn teleurstelling over de opstelling van de Barneveldse politiek dinsdagavond niet onder stoelen of banken. ,,Mooi dat er integraal naar wordt gekeken. Maar de horeca heeft hierin gewoon een aparte rol. Door de verplichte sluiting van bovenaf, kunnen wij nu geen boterham verdienen. Dat maakt het verschil met andere ondernemers. Veel horecaondernemers moeten nu leningen afsluiten, om iedereen thuis te eten te kunnen geven.”

Een gedesillusioneerde Blokland stelde onomwonden dat de gemeente Barneveld niet alles in het werk stelt om de plaatselijke horeca in de benen te houden. ,,Ons werd beloofd dat geheven belastingen voor de terrassen terug zouden worden betaald. Tot op heden hebben we daar niets over gehoord, en is er niets terugbetaald. Er is gezegd dat er alles aan wordt gedaan om ons te steunen, maar dat zien wij niet terug. Zeer teleurstellend.” In maart van dit jaar is aangegeven dat de heffing voor terrassen zou worden kwijtgescholden, maar sommige ondernemers hadden deze al eerder betaald en hebben deze nog niet terug. Wethouder Dorrestijn zegde toe hiernaar te kijken.

KWIJTSCHELDING Zij herhaalde dinsdagavond haar woorden, vorige week in deze krant, dat het wettelijk écht niet mogelijk is om bijvoorbeeld via de onroerendezaakbelasting een bepaalde groep ondernemers aparte financiële steun te verlenen, in dit geval de horeca. ,,Dat mogen wij gewoon niet.” Kwijtschelding kan alleen in individuele gevallen, met betrekking tot privéaanslagen voor ondernemers, niet bij aanslagen voor ondernemingen. Dorrestijn gaf ook aan dat de gemeente juist ook complimenten heeft gekregen voor haar snelle hulp richting horecaondernemers. ,,We waren welwillend in hun verzoek om de terrassen uit te breiden in het zomerseizoen”, zei ze. Dorrestijn liet tevens doorschemeren dat het mogelijk is dat bepaalde belastingen, waarvan de gemeente de betaling uitstelde naar 31 januari 2021, helemaal niet geheven zullen worden. ,,Het is de vraag of we dat moeten doen, als je ziet wat er nu over ons heen komt. Wij hebben geen glazen bol om te kijken wat er gaat gebeuren; wij moeten steeds op het moment zelf kijken wat er nodig is. Het leed is groter dan alleen bij de horecaondernemers.”

Tenslotte nodigde Dorrestijn ondernemers uit om met ideeën te komen, om te onderzoeken hoe de gemeente Barneveld kan helpen. ,,We willen in kansen denken”, onderstreepte ze. ,,We willen onze ondernemers echt door deze crisis helpen.”

Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie