Burgemeester Asje van Dijk krijgt uitleg over de nieuwe corona-testlocatie in Barneveld.
Burgemeester Asje van Dijk krijgt uitleg over de nieuwe corona-testlocatie in Barneveld. Pauw Media

Nieuwe corona-teststraat Barneveld kan 130 cliënten per dag aan

17 augustus 2020 om 16:07 Corona

BARNEVELD Dat Barneveld sinds maandag een ‘eigen’ GGD-teststraat heeft, is in het straatbeeld niet te missen. Op verschillende borden in het dorp wordt de route naar de gloednieuwe testlocatie gewezen. Burgemeester Asje van Dijk wijdt deze in. ,,We hopen op veel cliënten, en op weinig besmettingen.”

Enkele minuten voordat de testlocatie maandagmiddag officieel open gaat, staat de eerste cliënt al te wachten. Merijn Meiboom uit Amersfoort is opticien. Zaterdag kwam hij eerder thuis van zijn werk, omdat hij klachten kreeg. ,,Je werkt dan toch dichtbij mensen, tijdens oogmetingen bijvoorbeeld. En hoewel de klachten die ik heb gering zijn, wil ik geen enkel risico nemen.” Barneveld kwam als dichtstbijzijnde locatie naar boven, toen hij een afspraak voor een coronatest wilde maken. ,,En ik kan er ook snel terecht. Hopelijk krijg ik ook snel een uitslag, want ik heb morgen een hoop spreekuren staan.” De kans dat Merijn dinsdag terug kan keren naar de optiekzaak in Ede, is niet zo groot. De GGD belooft een onderzoekstijd van maximaal 48 uur waarbinnen de resultaten van de test binnen moeten zijn.

GGD-arts Patrick van Schelven is coördinator van de nieuwe testlocatie van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Hij is er vanzelfsprekend blij mee. ,,Geografisch is Barneveld erg gunstig gelegen. We hebben al locaties in Arnhem en Ede, en we wilden opschalen.” Toen we met de gemeente Barneveld in contact kwamen, was de locatie snel gevonden. ,,Het is geen drive-through, maar alles is goed geregeld. Een deel van het parkeerterrein van de Veluwe is afgezet voor de medewerkers en de cliënten. En de borden langs de weg wijzen je snel naar de testlocatie. Het ziet er allemaal goed uit.”

Enkele weken geleden werd al duidelijk dat Barneveld een testlocatie binnen haar gemeentegrenzen mocht gaan verwelkomen. Vrijdag kwam dan de aankondiging dat deze maandag zou worden geopend. Sinds zaterdag kunnen cliënten een afspraak in Barneveld maken. ,,Meteen stroomden de aanmeldingen binnen”, aldus Van Schelven. ,,De 65 testen die we op de eerste dag kunnen afnemen, waren al snel toegewezen. Op volle werkdagen hebben we plek voor 130 cliënten. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we een extra ruimte afhuren, waarmee we het aantal testen zouden verdubbelen. Het is nu afwachten of dat nodig is.”

Bij binnenkomst worden de cliënten eerst geregistreerd. In een kamer ernaast neemt een in blauw beschermingspak gehulde GGD-arts de test af: met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. In z’n totaliteit neemt het hele proces zo’n drie minuten tijd in beslag. De test viel Merijn toch een klein beetje tegen, zo zegt de Amersfoorter na afloop. ,,Van tevoren weet je ongeveer wat je te wachten staat, maar die staaf ging toch verder m’n neus in dan ik van tevoren verwachtte. Het is niet prettig, maar het ging.”

Door Jannes Bijlsma

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie