SDVB-jeugdvoorzitter Sjoerd Jansen: ,,Zo'n tweehonderd vrijwilligers hebben in een paar weken tijd het werk gedaan waar we normaliter maanden over doen.''
SDVB-jeugdvoorzitter Sjoerd Jansen: ,,Zo'n tweehonderd vrijwilligers hebben in een paar weken tijd het werk gedaan waar we normaliter maanden over doen.'' Pauw Media

'Megaklus voor SDVB-vrijwilligers na onverwachte mededeling Rutte'

20 juni 2020 om 06:57 Corona

BARNEVELD Het voetbalseizoen leek helemaal voorbij. Leek, want onverwacht mocht de jeugd toch weer buiten trainen. Voor SDVB, een vereniging met meer dan 700 jeugdspelers, betekende dat in allerijl alles weer moest worden opgestart. Een megaklus. Jeugdvoorzitter Sjoerd Jansen (31) kijkt dan ook terug op heel hectische weken. Hij staat vandaag centraal in de rubriek 'Het 1,5-meter gesprek.'

André van der Velde

Hoe voelt u zich over de coronacrisis die nu gaande is?
Het blijft iets ontastbaars. Ik ben iemand die graag de controle in handen heeft en moeilijk stil kan zitten. Ja, dan is dit niet de meest comfortabele periode. Normaal gesproken ben ik de hele week druk, overdag en ‘s avonds. En toen zat ik ineens 24/7 thuis. Dat was behoorlijk afkicken. Maar je kunt niks veranderen aan waar je geen invloed op hebt. Dat heb ik geaccepteerd.

Die noodgedwongen rust veranderde plotseling. Het voetbalseizoen leek voorbij en dan opeens, op 22 april maakte het kabinet bekend dat de jeugd weer buiten in groepsverband zou mogen sporten...
Ik was volledig verbaasd toen ik premier Rutte dat hoorde zeggen. Daar hadden we totaal geen rekening meer mee gehouden. Sterker nog, omdat we een herstart voor onmogelijk hielden, waren we al begonnen met de voorbereidingen voor het volgend seizoen. Ik had een rustig avondje verwacht, maar mijn telefoon stond vanaf dat moment roodgloeiend. Direct overleg met het bestuur. En trainers, spelers en ouders wilden allemaal weten wanneer we weer zouden beginnen. Het laatste telefoontje dat ik beantwoordde was pas na middernacht.

Aan de jeugdvoorzitter de schone taak om de trainingen te laten organiseren. Hoe deed u dat?
Vanuit een situatie van volledige stilstand moesten we alles weer aan de gang zien te krijgen. Meer dan 700 jeugdvoetballers verdeeld over 63 jeugdteams moesten ineens weer kunnen trainen. Dat betekende bijvoorbeeld ook dat meer dan honderd trainers ineens paraat moesten staan. Ik had veel contact met ons bestuur en onze technische commissie, die de trainingen verzorgt. Ter geruststelling liet ik een bericht op onze website plaatsen dat we de trainingen zouden gaan voorbereiden. Met daarbij ook het verzoek om ons daarvoor de benodigde tijd te geven.
Zo’n grote klus kun je niet alleen aan. Daarom was ik erg blij dat ik een werkgroep kon vormen met Bertus Bakkenes (coördinator van de scheidsrechters) en Edwin Claessen (trainercoördinator en trainer). Wij moesten het ‘totaalplaatje’ in de gaten houden en zorgen voor een goede basis. We formuleerden daarom twee voorwaarden voor de herstart van de trainingen: Het moest verantwoord zijn én de organisatie zou het moeten aankunnen.

Wat kwam vervolgens allemaal op jullie af?
Wat veel scheelde was dat het NOC*NSF en kort daarna ook de KNVB heel goede richtlijnen hadden opgesteld. Die gaven aan waarmee je allemaal rekening moet houden: van hoe om te gaan met de ouders en welke hygiënemaatregelen genomen moeten worden enzovoort. Op basis daarvan hebben we een plan van aanpak gemaakt en onze voorzitter heeft dat afgestemd met de gemeente.
Het is allemaal heel snel gegaan. Binnen twee weken is de basis gelegd om weer met de trainingen te kunnen beginnen. We begonnen in de eerste week van mei met drie trainingsdagen voor de jongste jeugd. De week daarop gingen de spelers vanaf 12 jaar weer trainen. En zo hebben we elke week geëvalueerd en verder opgebouwd.

Hoeveel vrijwilligers hebben deze klus geklaard?
In totaal zo’n tweehonderd. Alleen al honderd trainers en verder zo’n veertig toezichthouders bij de in- en uitgangen en op het veld. En tientallen vrijwilligers die hielpen met allerhande overige hand-en-spandiensten. Zo waren de looproutes wel bedacht, maar die moesten ook worden uitgezet. Ook ons jeugdbestuur en de technische commissie, die de trainingen organiseert, draaiden ‘overuren’. En vergeet het bestuur niet. Je zult je voorstellen dat we al maanden aan het overleggen en rekenen zijn, met name onze penningmeester heeft het ook heel druk gehad.

Op maandag 4 mei gingen de eerste teams weer trainen. Hoe voelde dat?
Het was een heerlijk weertje en ik genoot van de enthousiaste en ontspannen sfeer op de velden. Iedereen was super blij dat de trainingen na het lange thuiszitten weer waren begonnen: de ouders, de kinderen en de trainers.

Hoe kijkt u op de hele operatie terug?
Het was een heel hectische bedoening. We hebben in een paar weken het werk gedaan waar we normaliter maanden over doen. Als je ziet wat onze vrijwilligers allemaal hebben gedaan, ongelooflijk. We hebben met elkaar een megaklus geklaard. En dan te bedenken dat iedereen ook nog eens dubbel werk heeft gedaan, want we waren ook al bezig met het voorbereiden van het volgende seizoen. Dit was SDVB op z’n best.

Naast al het werk voor SDVB heeft werkt u voor een marketingbureau. Welke gevolgen heeft de coronacrisis voor dat werk?
Het verschilt per dienst. Natuurlijk hebben wij ook de gevolgen van de coronacrisis gemerkt. Maar als je ziet hoe ons marketingbureau Code Blauw is door blijven draaien, mogen we zeker niet klagen. We merken nu ook dat het aantal nieuwe klantafspraken ook weer steeds meer aantrekt. In Het Atelier, de vergaderlocatie die we verhuren, is het vooralsnog rustig. Logisch denk ik. Maar we hopen dat deze verhuur weer aantrekt. We hebben alle maatregelen genomen om gasten verantwoord te kunnen ontvangen.

En voor uw omgeving?
Gelukkig binnen de familie geen noemenswaardige problemen. Ik heb geen kinderen thuis, dus had niet de problemen die veel andere gezinnen wel hadden.

Hoe ziet een werkdag er nu voor u uit?
Om eerlijk te zijn niet heel van anders dan voor 'corona'. We hebben het geluk dat we een groot kantoorpand hebben en veel communicatie al digitaal verliep, dus ik kan verantwoord op kantoor werken. Het was iets rustiger tijdens de coronapiek, maar de agenda is inmiddels weer lekker volgepland.

Hoe gaat u om met de RIVM-maatregelen?
Ik probeer er zoveel mogelijk rekening mee te houden. Afstand houden, handen wassen en noem het maar op. In het begin ben ik ziek geweest en uit voorzorg thuis gebleven. Maar gelukkig ben ik inmiddels al maanden weer kerngezond. Deze richtlijnen gelden niet voor niets, dus belangrijk om er zoveel mogelijk aan te houden. Al schiet het er ook soms bij mij wel eens bij in.

Welke dingen kunt niet meer doen die u eerst wel deed?
Hoe meer ik om me heen iedereen zie voetballen, hoe meer ik het zelf voetballen mis. De wedstrijden op het veld, maar ook het zaalvoetbal op de vrijdagavond in de Veluwehal en onder het genot van een biertje nabeschouwen. We mogen als senioren nu wel voetballen, maar alleen op anderhalve meter afstand. Dus geen wedstrijden en partijtjes. Verder mis ik vooral het gemak. Bij alles wat je nu wilt doen, moet je nu eerst denken: mag het, kan het en voor hoe lang.

Heeft u al vakantieplannen?
De vakantie heb ik even op een laag pitje gezet. Met name omdat ik niet helemaal wist waar ik aan toe was. Bovendien ga ik deze zomer ook verhuizen. Ik vond het daardoor allemaal net te veel gedoe. Misschien dat ik nog keer een last-minute boek richting de zon.

Wat mist u het meest in deze tijden van sociale isolatie?
Ik had het er laatst met een van mijn compagnons over: eigenlijk vreemd dat je normaal alles wilt meemaken. De ‘fear of missing out’ is bij ons in de afgelopen maanden wel verdwenen. Verder heb ik vanuit mijn functies nog voldoende sociaal contact en valt de isolatie wel mee. De wijze waarop is wel anders. Wel meer via videobellen, bellen, app en mail. Ik spreek ook wel met mensen af, vanzelfsprekend wel rekening houdend met de richtlijnen.

Hoe gaan de komende weken er voor u uitzien?
Qua werk niet veel anders dan in de afgelopen weken. Qua SDVB gaat de jeugd door tot eind juni en tegen die tijd hebben we de belangrijkste voorbereidingen voor het nieuwe seizoen getroffen. Dus het zal iets rustiger worden. Dan houd ik meer tijd over om me voor te bereiden op mijn verhuizing.

Wat is uw advies aan de inwoners van de gemeente Barneveld in deze tijden?
Blijf optimistisch, hoe moeilijk dat soms ook is. Denk niet in wat er niet kan, maar in wat er wel kan. We weten niet hoe het verder zal gaan. Komt er een nieuwe golf of niet? En hoe gaat het met de economie. Als we het continu gaan hebben over een economische crisis, dan gaat-ie er ook komen. We moeten elkaar niet de put in praten. Iedereen is nu vooral gebaat bij vertrouwen. Dat is ook van belang voor de lokale middenstand en andere ondernemers. Stel je aankopen niet onnodig uit.

Zijn er ook nog positieve dingen die u meeneemt uit deze tijden van crisis?
Corona heeft ons ook nieuwe kansen geboden. Mensen laten zich van hun meest creatieve én sociale kant zien. Binnen Code Blauw hebben we een nieuw concept gelanceerd: een webshop in Griekse wijnen: Proef Griekenland. Daarin hebben we onze passies voor marketing en wijnen gecombineerd. Heel leuk om te zien dat dit nu ook goed begint te lopen. Daarnaast zijn we samen met Rabobank Gelderse Vallei, Woudgraaf Videoproducties en BDUmedia 'Vallei Inside' gestart, waarin we sinds de start van de coronatijd in beeld brengen wat er gebeurt in de omgeving en hoe mensen op hun eigen manier omgaan met de situatie.

Wat gaat u als eerste doen als alles weer als vanouds is?
Ergens met vrienden varen (als het warm weer is); ik wil eigenlijk deze zomer ook mijn vaarbewijs halen. Of uitgebreid met een grote vriendengroep het terras op. Of ergens uit eten. Ik snap volkomen dat veel horecagelegenheden nu met tijdsloten werken, maar ik houd juist van ongedwongen en voor even alle drukte en tijd vergeten als ik uit eten ben. Blij als dat weer kan.

Met welk muzieknummer wilt u anderen een hart onder de riem steken?
Hold on to let go van Danny Vera is een nummer waar je rustig van wordt en het heeft een prachtige tekst.


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie