Joey en Janneke Happe van gezondheidscentrum Heerlijk Gezond & Zo.
Joey en Janneke Happe van gezondheidscentrum Heerlijk Gezond & Zo. Cees van Dijk

Sportclubs blij met openstelling, maar onbegrip blijft

28 mei 2020 om 12:48 Corona

BARNEVELD Na maanden van onzekerheid konden sportscholen woensdag eindelijk weer juichen. Woensdag meldde premier Rutte dat sportclubs op 1 juli aanstaande weer open mogen, als de corona-omstandigheden dit toelaten. De sportschoolhouders in de gemeente Barneveld zijn blij met de aankondiging, maar blijven waakzaam.

Jannes Bijlsma

De voorwaarden waaronder zij vanaf die datum hun deuren weer mogen openen, zijn namelijk nog niet bekend. ,,Ik verwacht veel restricties", zegt eigenaar Jan van Beek van sportcentrum Bellevue in Voorthuizen. ,,Bijvoorbeeld dat we de sportplekken ruimer dan anderhalve meter moeten opzetten. Op basis van wat er de afgelopen maanden gebeurd is, houd ik overal rekening mee. Ik ben het vertrouwen in de overheid wel wat kwijtgeraakt."

VERSPREIDINGSRISICO Dit gevoel hangt samen met de manier waarop het kabinet de afgelopen maanden met de branche is omgegaan. Op verschillende momenten werden verschillende mogelijke openingsdata genoemd, waar later op werd teruggekomen. Uiteindelijk werd vorige maand besloten de opening uit te stellen tot 1 september, omdat het verspreidingsrisico in sportclubs nog te groot werd geacht. Woensdag werd dat dus tot 1 juli vervroegd. ,,Het kabinet gooide alles op één hoop", vindt Joey Happe van gezondheidscentrum Heerlijk Gezond & Zo in Kootwijkerbroek.

,,Iedereen begrijpt dat het veilig moet, maar je hebt in onze sector grote verschillen. Je hebt gigantische clubs waar normaal honderden mensen tegelijk sporten. Daar is het een stuk ingewikkelder dan bij ons. Wij trainen heel individueel en met toegangsregulering. Het is voor ons dan ook niet heel lastig om aan de RIVM-maatregelen te voldoen. Maar ook wij mochten pas op 1 september open. Gelukkig komt het kabinet daar nu op terug. Ik kan niet anders dan gewoon heel blij zijn met dit besluit."

SCHERMEN Ook eigenaar Vladan Vukelic van Angels Gym in Barneveld reageert positief. Het kabinetsbesluit om sportscholen pas op 1 september te openen kwam bij hem binnen als een mokerslag, vertelt hij. ,,Het blijft een lange periode: vanaf half maart tot begin juli gesloten blijven is natuurlijk een drama. Dat twee maanden naar voren halen is natuurlijk prima. En ik verwacht goed met de voorschriften te kunnen werken: met schermen tussen de toestellen, op anderhalve meter afstand. Maar zoals het voor 16 maart was, zal het voorlopig niet worden."

Experts twijfelden lange tijd of het verstandig was om de clubs eerder te openen, zoals de sector graag wilde. Kleine uitgeademde vochtdruppeltjes zouden zich bij grote inspanning binnenshuis verder verplaatsen, zo luidde de aanname. ,,Dit is nooit bewezen", zegt Marco Kalshoven, eigenaar van sportclub Do-It in Barneveld. Hij is wel tevreden over de eerdere openstelling, maar zijn onbegrip over de handelwijze van het kabinet blijft. ,,Iedereen snapt dat je bepaalde activiteiten nu niet binnen kunt doen, zoals spinning in groepen. Maar waarom zou krachttraining niet binnen kunnen? Het leek allemaal sterk op willekeur. Gelukkig keert de regering nu op haar schreden terug."

ENTHOUSIAST De maand juni zal er bij verschillende sportscholen in tenten buiten worden gesport, waaronder Do-It. ,,We trainden al buiten. Maar aankomende zaterdag wordt er bij ons ook een grote tent neergezet, waardoor buiten fitnessen ook weer kan op onze apparaten." Sinds afgelopen maandag kan dit ook al bij Bellevue in Voorthuizen. ,,Sinds 11 mei kan er weer buiten worden gesport. Wij hebben hard gewerkt om een tent te regelen waarmee we met onze apparatuur naar buiten kunnen. Mensen moeten zich aanmelden en ze moeten binnen een bepaalde tijd klaar zijn. Ze zijn heel enthousiast. Dat het buiten mooi weer is, helpt ook enorm."

ZEUMEREN Bij Heerlijk Gezond & Zo in Voorthuizen is de fitnessruimte onderdeel van het gezondheidscentrum. Dat was de afgelopen maanden dan ook niet helemaal dicht. ,,Onze voedingsconsulten gingen bijvoorbeeld gewoon door", zegt Happe. ,,Helaas hebben we gezien dat een aantal collega-sportclub failliet is gegaan, de afgelopen maanden. Dat doet pijn."

Om het voortbestaan van de sector te waarborgen, is het volgens Happe dan ook van het grootste belang dat iedereen zich de komende weken aan de corona-richtlijnen blijft houden. ,,Wij zijn er helemaal klaar voor, maar we moeten de komende tijd de maatregelen echt respecteren. Met z'n allen dicht op elkaar gaan zitten op een zonnig Zeumeren - zoals op Hemelvaartsdag gebeurde - past daar niet bij. Dus houd vol."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie