Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het snijvlak van duurzaamheid en opvoeding. Loïs woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.
Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het snijvlak van duurzaamheid en opvoeding. Loïs woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Pauw Media

Het Groene Vingertje: ‘Met hetzelfde gemak gooi ik alles in dezelfde afvalbak’

18 januari 2022 om 12:02 Column

BARNEVELD De kaaskorst. Heb je niks aan, dus weg ermee. Bij het GFT, zou je zeggen. Maar dat laagje is van plastic, dus PMD? Fout. Restafval! Het lijkt het meest simpele wat je kan doen voor een beter milieu: afval scheiden. Ik vind het echter een reuze gedoe. En dat onze PMD-zak 10 stappen verderop hangt achter een deur, werkt ook niet echt mee. Een aantal verkeerde items in zo’n zak kunnen ervoor zorgen dat alsnog alles bij het restafval wordt geknikkerd. En dan denk ik vaak: láát maar. Dus met hetzelfde gemak gooi ik nogal eens alles in dezelfde bak. Niet milieuvriendelijk en dat moet veranderen. 

Afval scheiden is nuttig, mits je het op de juiste manier doet. Dan kan afval gerecycled worden, wat grondstoffen en energie bespaart. Niet goed gescheiden afval kan alsnog op de hoop van restafval eindigen. En dat wordt veelal verbrand. Ook al wordt er energie en warmte mee opgewekt, verbranding stoot meer broeikasgassen uit dan het proces van recycling. GFT-afval wordt veelal verwerkt tot compost. Plastic in deze bak mikken is echt een no go, want dat verdwijnt linea recta in de bodem. Hoe doe je het goed? Want ik deed dat in ieder geval niet.

THEEZAKJES Een GFT-afvalzak met een Kiemplantlogo of OK Compostlogo mag bij het GFT. Dat is een uitzondering, want overig ‘biologisch afbreekbaar’ materiaal, met of zonder keurmerk, moet bij het restafval. Het breekt namelijk niet volledig af binnen de gegeven tijd, waardoor er alsnog stukken in de composthoop belanden en ook daar niet meer vergaan. Theezakjes gaan ook bij het restafval, want die zijn vaak gemaakt van plastic. Oud papier kan alleen gerecycled worden als het schoon en droog is (een vette pizzadoos dus niet). Papier met een plastic of aluminium laagje aan de binnenkant, keukenpapier en zakdoeken moeten bij het restafval. Naast waar de letters ‘PMD’ voor staan, mag je in deze gemeente ook schoon aluminiumfolie bij het PMD doen. 

CHIPSZAKKEN Chipszakken en lege doordrukstrips, verpakkingen waar het aluminium verlijmd is met plastic, mogen tegenwoordig ook weer hierbij. Want het verhoogt het ‘scheidingsgemak’ voor jou en mij. Vervolgens halen sorteerders het er weer uit voor bij het restafval. Dat kan jij dus net zo goed voor ze doen. Een plastic product, maar geen verpakking? Restafval. Een doorzichtige PMD-zak is eveneens belangrijk, zodat verkeerde items met het oog herkend worden. Plastic fruit en groente-netjes liever bij het restafval, omdat ze problemen kunnen veroorzaken in de sorteerinstallatie. En wat betreft de glasbak: alleen ‘verpakkingsglas’ (dus niet je kapotte theeglas).

SPORT Een hele sport, dat afval scheiden. Voorkomen is misschien nog wel makkelijker. Koop waar mogelijk verpakkingsvrij en neem je eigen zakjes en bakjes mee. Vul herbruikbare bekers met drinken in plaats van kleine drinkpakjes. Koop grotere verpakkingen en vermijd uitdeelzakjes. Koop verpakkingsvrij bij Pieter Pot, schaf honderd vershoudbakjes aan voor verpakkingsvrije producten, bijenwasdoeken, foodhuggers, siliconen bak’papier’ en doe wegwerp boterhamzakjes en folies in de ban. Composteer GFT gemakkelijk met een bokashi-emmer. En download de Afvalscheidingswijzer app. Plus een beetje motivatie. Je kan het!

Loïs Sohilait schrijft in de rubriek Het Groene Vingertje over thema´s op het snijvlak van duurzaamheid en opvoeding. Loïs woont in Barneveld, is getrouwd en heeft drie jonge kinderen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie