Afbeelding
Hans-Lukas Zuurman

Column: Ik viel in slaap bij een boek over rust

29 augustus 2021 om 17:38 Column

Drie weken heb ik uitgekeken naar het moment dat ik weer mocht gaan werken. Afgelopen maandag was het eindelijk zover en maakte ik met groot enthousiasme mijn opwachting op de redactie van de Barneveldse Krant.’ ´Was je vakantie dan zo beroerd?´, hoor ik u denken. 

Nou, de laatste week wel, maar laat ik met het goede nieuws beginnen. De eerste twee weken waren we in Old Village, in de volksmond ook wel bekend met Ouddorp. Ik had een mooi boek meegenomen over rust. Elke keer als ik daar verder in wilde lezen, viel ik in slaap. Hoe toepasselijk! Ik kan u dus niet vertellen of het een goed boek is. Uit de eerste pagina´s heb ik wel kunnen afleiden dat de schrijver voorstelde om rust en recreatie structureel in te bouwen in ons dagelijkse ritme. Dus rust niet als sluitpost, maar als startpunt. Dat lijkt me nog eens een goed voornemen.

JUBILEUM In de eerste week was ik ook nog eens dertig jaar in dienst bij de Koninklijke BDU. Aan tafel ontstond een boeiend gesprek met als thema: hoe moeten we dit jubileum duiden? Ben ik een voorbeeld van trouw,  ben ik een lafbek of iets wat daar tussenin zit? Ik zou het niet weten. Wat ik wel weet, is dat ik nog altijd met heel veel plezier naar mijn werk ga en er voldoende uitdaging in zie. Daar draait het wat mij betreft om. De afgelopen maanden mocht ik bijvoorbeeld weer allerlei bijzondere mensen ontmoeten voor mijn serie Zomergasten. Boeiende mensen met interessante verhalen. Dat gaat nooit vervelen!

In de derde week moest er thuis weer geklust worden. Het plafond in de woonkamer verdiende een nieuwe laag verf, terwijl de vloer achtereenvolgens geschuurd en geschilderd moest worden. Ik zou met een gevoel voor romantiek kunnen zeggen dat ik in de Schilderswijk en Ter-schuur ben geweest, maar de werkelijkheid was een stuk minder vrolijk. ´s Morgens was mijn gezicht wit van de latex, ´s middags zat ik helemaal onder het stof (van al het schuren). Net als de rest van het huis trouwens. 

Genoeg stof tot nadenken, maar peanuts in het licht van al het ellendige nieuws dat tot ons kwam, bijvoorbeeld vanuit Afghanistan. Over de treurige protesten in Harskamp is al genoeg gezegd. 

VREEMDGAAN Bladerend door de kranten van de afgelopen weken viel mijn oog op een artikel over een reclamecampagne van de Regio Foodvalley en Knooppunt Techniek Ede. Met de slogan ‘Durf jij vreemd te gaan’ probeerden zij vorige maand personeel te werven voor de technische sector. De Barneveldse SGP-fractie liet daarop weten teleurgesteld te zijn, omdat de partij huwelijkstrouw hoog in het vaandel heeft staan en het ,,tegen onze Bijbelse principes is om vreemd te gaan.´´

Tja, ik ben ook tegen allerlei vormen van schuinmarcheerderij en ontrouw (ik ben niet voor niets trouw-ambtenaar geworden), maar met deze slogan wordt niemand uitgedaagd om zijn of haar partner te bedriegen, maar om het avontuur aan te gaan door een andere sector te kiezen als werkgebied. Waren alle vormen van vreemdgaan maar zo onschuldig.

[Erik Roest

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie