In het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait uit Barneveld over de thema´s opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Reacties of suggesties? Mail naar barnevelsekrant@bdu.nl
In het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait uit Barneveld over de thema´s opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Reacties of suggesties? Mail naar barnevelsekrant@bdu.nl Pauw Media

Column Het Groene Vingertje: De bloemetjes en de bijtjes

Column

Wij noemen ‘het beestje’ gewoon bij zijn of haar naam. Andere bewoordingen vliegen ook regelmatig door ons huis, voorzien van veel gebrul en gegier. Thuis zitten wij duidelijk in ‘de piemel-fase’, passend bij de ontwikkeling van de kleuter, waar je het maar mee hebt te doen als ouder. En als het dan gaat over ‘de bloemetjes en de bijtjes’ zijn ze bij ons thuis nog tevreden met de uitleg: als een man en een vrouw héél erg verliefd op elkaar zijn, kan er een baby komen. Oké mam! Gniffel.

LAAT LEVEN WAT LEEFT Op mijn initiatief gaat het vaker over de tastbare bloemetjes en bijtjes. Als het voorjaar begint, horen wij buiten regelmatig gegil gevolgd door: “Lev! Dood hem!”. Dat is dan mijn nogal duidelijke dochter, die alles wat zoemt en krioelt doodeng vindt, met name de gevreesde bij. Heldhaftige Lev komt dan met iets dat al vliegenmepper dient aangerend en ik erachteraan: “Waag het niet!”. Een goed moment voor een duidelijk gesprek: laat leven wat leeft.

IRRITANTE MIEREN Ik houd van dieren. Het klinkt wat overdreven, maar ik kan nog steeds niet naar een vrachtwagen kijken vol dieren rijdend naar het slachthuis of een spartelende, gewonde vogel op de stoep. Mijn man had laatst een overreden rijtje kuikens gezien op straat, ik voel me hier - nog maar - een uur rot over. Ik geef mijn kinderen mee dat je tegen dieren moet praten, je ze aan moet kijken in de ogen en je nooit een dier mag doden, hoe klein ook. Afgezien van die irritante mieren en dikke vliegen in je huis. Best een beetje hypocriet, want wij eten nog steeds een beetje vlees en eieren (denk aan alle kuikendoden).

Waar al dat leven sterk bij gebaat is, is de bij. Je kan zeggen wat je wilt over die ongemaaide stukken gras langs de wegen, het onkruid in tuinen, of die verwilderde stukken terrein in je woonwijk. Het is onder andere leefruimte van de bij, cruciaal voor het bestaan, ons bestaan.

BIJ ERNSTIG BEDREIGD De bij is ernstig bedreigd, net zoals vele andere wonderlijke insecten. Dat is geen goed nieuws. De biodiversiteit en voedselvoorziening is hierdoor in gevaar. Iets waar je direct invloed op kan uitoefenen is eigenlijk heel simpel. Laat paardenbloemen en klavers staan en bekijk het kleine leven dat hier vertoeft. Laat bladeren liggen en maai je gras wat minder vaak.

Koop bijvriendelijke vaste planten van een biologische kweker. Helemaal geweldig als ze ook nog bestand zijn tegen droogte. Nog eens over ‘wippen’ gesproken, ken je het NK Tegelwippen? Ga guerilla tuinieren en creëer een geveltuintje. Maak bloembommen met je kinderen en bombardeer boomspiegels of braakliggend terrein. Het gaat om het creëren van ‘groene postzegels’ voor onze insecten. Biologische producten zijn beter voor hen, omdat er geen dodelijk gif wordt gebruikt. Ga naar de goedkopere winkels, waar vaak een groot en relatief goedkoop aanbod is van biologische producten.

SUCCES Succes! En wippen er niet alleen tegels, maar ook twee insecten mee? Roep je kinderen erbij en heb het er nog eens over.

In het Groene Vingertje schrijft Loïs Sohilait uit Barneveld over de thema´s opvoeding en duurzaamheid. Ze is getrouwd en heeft drie jonge kinderen. Reacties of suggesties? Mail naar barnevelsekrant@bdu.nl

advertentie
advertentie