Afbeelding
Carly Hamoen

Kerstboom met billen

13 december 2020 om 14:31 Column

Kerst en corona: op papier een slechte combinatie in het sociale domein, tenzij je natuurlijk een hekel hebt aan je (schoon)familie. In dat geval heeft premier Rutte ons een geweldig excuus gegeven om de feestdagen in betrekkelijke rust door te brengen. Bij gebrek aan feestjes buitenshuis is Nederland ondertussen massaal kerstbomen en -versiering aan het inslaan. Ik keek deze week met bewondering naar de held zonder hoogtevrees die de levensgrote boom op het Raadhuisplein van de broodnodige decoratie voorzag. ,,Voor zo’n kerstklus heb je wel iemand met ballen nodig’’, riep mijn bijdehante buurman. Die buurman stuurde vervolgens een foto van zijn eigen kerstboom. Hij stond er zelf ook op, evenals zijn geliefde. Hij poseerde in zijn blote bips, zijn vrouw had een belachelijk groot hoofddeksel op. ,,Wij hebben dit jaar een kerstboom met billen. Groeten van Jaap en zijn kerstmuts.’’ Ik hoop dat één van zijn goede voornemens is dat hij in 2021 stopt met drinken.

Zevensprong

Wij schrijven als Barneveldse Krant volgende week overigens een fotowedstrijd uit, waarbij we u in de gelegenheid stellen om via onze pagina’s letterlijk licht te verspreiden in deze donkere dagen. We zijn op zoek naar de mooiste kerstfoto’s!

VOLLEDIG VERZUURD Licht en vrede zijn termen die onlosmakelijk zijn verbonden aan deze tijd van het jaar. Wellicht dat het Barneveldse gemeentebestuur een vredestichtende rol kan spelen in het herindelingsproces rond Scherpenzeel. Bij onze buren zijn de onderlinge (politieke) verhoudingen inmiddels volledig verzuurd. Ook het contact met het provinciebestuur verloopt verre van vriendschappelijk.

Het is inmiddels wel duidelijk de provincie geen neutrale speler is in het geheel. In Arnhem wordt overduidelijk aangestuurd op een fusie tussen Barneveld en Scherpenzeel. Twee bestuurskundigen spraken daar onlangs in uitvoerige rapporten duidelijke taal over. Mooiste zinnetje dat ik las: ,,Gedeputeerde Staten spelen het politieke spel met een zekere hardheid, die in de beschaafde gedaante van redelijkheid is gehuld’’. Bestuurskundige Frissen dringt aan op een periode van rust en reflectie. Ook in Barneveld dient men zich eens grondig achter de oren te krabben. Moeten we ons hier echt voor het karretje van de provincie laten spannen, waarbij de eindbestemming al op ondemocratische wijze is vastgesteld? 

ARMETIERIGE POGINGEN Ondertussen doet de provincie armetierige pogingen om de bevolking het idee te geven dat er echt wel meegedacht kan worden. De dorpsgesprekken (twee in totaal) leverden welgeteld één belangstellende op. Het Kieskompas, dat wordt ingezet om de meningen van de inwoners van de gemeenten Scherpenzeel en Barneveld te peilen, stemt evenmin vrolijk. Als deelnemer moet je kiezen: wil je ambtenaren die een sterke band hebben met de lokale samenleving of deskundige ambtenaren? Ik wil het allebei. Moet een gemeentebestuur (a) slagvaardig zijn of (b) weten wat er bij de burgers leeft? Ik wil het allebei.
Het doet me een beetje denken aan de vriend die mij de volgende vraag stelde: ‘Ben jij een borsten- of een billenman?’

En net als bij het Kieskompas dacht ik: waarom zou ik hier tussen moeten kiezen?

Erik Roest

advertentie
advertentie
advertentie