Wijkagent Dick van Hunnik (links) hield samen met collega's een actie tegen fietsen in het voetgangersgebied.
Wijkagent Dick van Hunnik (links) hield samen met collega's een actie tegen fietsen in het voetgangersgebied. Rik Bronkhorst

Grote actie tegen fietsen in centrum Barneveld

3 oktober 2019 om 17:17 Overig

BARNEVELD Politieagenten en boa’s hebben woensdag fietsers met harde hand duidelijk gemaakt dat in het Barneveldse centrum écht niet gefietst mag worden. Negen man sterk deelden zij tussen 13.00 uur en 15.00 uur 57 boetes en 30 waarschuwingen uit. De politie kondigt meer handhavingsacties aan. ,,De tijd van waarschuwen is voorbij”, meldt wijkagent Dick van Hunnik stellig.

Rik Bronkhorst

Het is voor het eerst dat de politie samen met de boa’s hier werk van maakt in de Barneveldse winkelstraten. ,,Sinds anderhalf jaar is het centrum ‘fietsvrij", vertelt Van Hunnik. Hij legt uit dat in de Langstraat vanaf het Raadhuisplein tot de Gasthuisstraat en in de Jan van Schaffelaarstraat vanaf 12.00 uur ‘s middags niet gefietst mag worden.

Ook mogen er -zonder vergunning- na die tijd geen auto’s door de winkelstraat meer rijden. ,,Gisteren is dat één keer gebeurd”, vult Dirk Klein, de gemeentelijk coördinator veiligheid, aan. ,,Er zijn 57 boetes uitgedeeld aan fietsers, dertig waarschuwingen aan kinderen onder de twaalf gegeven en er is één bromfietser beboet.” Dat zijn volgens hem ,,veel” overtredingen. ,,Daarom zal dit ook zeker niet bij een éénmalige actie blijven. Dit gaat in de toekomst vaker gebeuren. Fietsen in het centrum is namelijk hartstikke gevaarlijk. Dit gaan we body geven.” 

SPAKEN Dat beaamt Jan Joosten namens de Barneveldse Middenstandsvereniging. ,,Ik moet er niet aan denken dat kinderen die een winkel uit rennen tussen de spaken terechtkomen.” Hij is daarom ,,heel blij” dat de politie het verbod handhaaft. ,,Ik heb heel veel klachten ontvangen van winkelend publiek. Veiligheid staat voorop. Het is goed dat er nu periodiek gecontroleerd wordt.”

Tevreden is ook Jan Bouw van Wijkplatvorm Barneveld Centrum. ,,We hebben in het verleden het evenwicht gevonden tussen auto’s, fietsers én voetgangers. Dat moet je handhaven. Deze regelgeving is niet van vorige maand, hoe jammer ik het ook vind voor de mensen die een boete hebben gekregen.”

BURGERTJE PESTEN ,,Ik vind het idioot”, reageert een 73-jarige zojuist beboete Barneveldse. ,,Dit is burgertje pesten.” Omdat het Torenplein was afgesloten fietste ze langs de Oude Kerk de Langstraat in. Daar fietste ze in de armen van de handhavers. ,,Laat ze boeven vangen en hen dwars zitten.” Wijkagent Van Hunnik reageert droogjes: ,,Dan mag je hier nog steeds niet fietsen.”

Ook een 28-jarige Barneveldse heeft geen goed woord over voor de actie. ,,Ik ben geboren op de fiets”, legt ze vurig uit. ,,Ik fiets heus niemand aan. Deze actie kost mij een kwartier extra. Ik moet mijn kind ophalen. Wat een onzin.”

Volgens Klein zijn er veel mensen geweest die wel begrip hadden voor de actie. ,,Zij snappen dat het gevaarlijk is, maar deden het toch. Hen is nu ook duidelijk dat dit echt niet de bedoeling is.”

Hij wil benadrukken dat de actie van de grond is gekomen mede door de goede samenwerking tussen de gemeente en politie. ,,Dat is in andere gemeenten wel anders. Ik ben hier echt heel blij mee.”

Boa Vincent Kamerbeek wil meegeven dat ook ‘steppen op de fiets’ echt niet mag. ,,Een voetgangersgebied is ook echt een voetgangersgebied. Dus elke beweging op een fiets mag niet. Gewoon wandelen. Daarmee voorkom je een boete van 55 euro.”
 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie