Voor de operatie zetten de verschillende diensten in totaal zestig man in.
Voor de operatie zetten de verschillende diensten in totaal zestig man in. Aber Media

Grote controle op A1 bij Stroe: honderden boetes, auto’s in beslag genomen en belastingschulden geïnd

9 februari 2024 om 11:08 Overig

STROE Langs de snelweg A1 bij Stroe vond donderdagavond een grote controle plaats, waarbij honderden boetes zijn opgelegd, schulden zijn geïnd en voertuigen in beslag genomen. De overheidsoperatie had tot doel om de ondermijnende (en zware) criminaliteit aan te pakken. 

De Belastingdienst, Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), de Koninklijke Marechaussee, douane, de Eenheid Landelijke Expertise en Operaties (LX) van de politie, het lokale politie-basisteam en de gemeente Barneveld waren bij de actie betrokken. In totaal werden er zestig mensen ingezet namens de verschillende diensten. Ook burgemeester Jacco van der Tak was enkele uren aanwezig. 

De voertuigen en inzittenden werden gecontroleerd in een hal van het Steunpunt Stroe van Rijkswaterstaat aan de Wolweg, op korte afstand van de A1. Er werden talrijke voertuigen en inzittenden gecheckt, waarbij gebruik werd gemaakt van vaste en mobiele kentekencamera’s en een drugshond van de douane. Die werd onder meer ingezet voor de controle van vrachtwagens. Motorrijders van de politie leidden de voertuigen naar de controlelocatie. Verder reden er in de omgeving opvallende en onopvallende voertuigen rond die letten op signalen die wezen op criminele activiteiten.

De opbrengst van de controle was stevig. Zo stuitte de Belastingdienst op personen bij wie grote belastingschulden uitstaan, 124.000 euro daarvan is direct geïnd. De dienst nam verder twaalf auto’s in beslag vanwege openstaande schulden met een waarde van circa 154.000 euro.

Zeven mensen werden door de politie aangehouden voor rijden onder invloed van drugs en alcohol. Anderen reden met een ongeldig verklaard rijbewijs of konden geen rijbewijs tonen. Ook de politie nam een aantal auto’s in beslag, waaronder een zogeheten spookvoertuig. Dat is een niet geregistreerde auto met buitenlands kenteken, die door criminelen wordt gebruikt om anoniem te blijven.

De overheid houdt geregeld dergelijke controles, gericht op ondermijnende criminaliteit. In de gemeente Barneveld is hier veelvuldig sprake van, zo toonde een rapport van de lokale rekenkamer afgelopen week aan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie
advertentie