Afbeelding
AberMedia

Twee aanhoudingen voor belagen en bedreigen persfotografen

20 april 2021 om 13:28 Misdaad

LUNTEREN (ANP) De politie heeft in Lunteren twee personen aangehouden die maandagavond persfotografen hebben belaagd of bedreigd. De twee worden dinsdag verhoord, meldt de politie. De ene verdachte bestuurde een shovel die een auto met daarin een fotograaf en zijn vriendin in een sloot duwde. De tweede aangehouden persoon bedreigde twee andere fotografen, meldt de politie.

Het incident is vastgelegd via de dashcam van de fotograaf van AS Media. Op de heftige beelden is te zien en te horen hoe de fotograaf naar de politie belt als hij de lichten van een voertuig op zijn auto ziet afkomen en er mensen met stokken langs de wagen lopen. De auto wordt in de sloot geschoven terwijl hij met de politie belt.

De fotografen reageerden maandagavond op een melding van een autobrand. Ze wilden vanaf de openbare weg foto’s maken. Omstanders reageerden agressief, bedreigden de fotografen en sloegen met stokken op de grond om ze weg te jagen, aldus de politie. De fotografen namen afstand en volgens de politie ging een van hen voor zijn eigen veiligheid terug naar zijn auto. Die auto werd kort daarop met een shovel in een sloot geduwd. De fotograaf en zijn vriendin raakten bekneld en werden door de brandweer uit de zijn kop belandde auto bevrijd.

,,Journalisten moeten zonder gevaar hun werk kunnen doen. Dit gaat alle grenzen over, we accepteren dit niet. Onze collega’s hebben goed opgetreden. Het onderzoek is in volle gang “, stelt Naomi Hoekstra, districtschef Gelderland-Midden.

De journalistiek reageert met afschuw op het incident. Fotografen en journalisten moeten altijd veilig hun werk kunnen doen, benadrukt ook Alex Monster namens de hoofdredactie van BDUMedia, uitgever van BarneveldseKrant.nl. Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt te hopen dat dit soort griezelige beelden zorgen voor een keerpunt in de agressieve bejegening van de journalistiek. ,,Dit kan echt niet”, zegt hij. Hij noemt de actie van de groep poging doodslag. ,,Dit is levensgevaarlijk. Je begrijpt niet hoe iemand dit in zijn hoofd haalt.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie
advertentie