De politie deed een inval in een restaurant in Voorthuizen. Foto ter illustratie
De politie deed een inval in een restaurant in Voorthuizen. Foto ter illustratie anp / Xtra Koen van Weel

Politie-invallen in Voorthuizen: restaurant ‘deels’ gesloten, man aangehouden, veel ‘verwaarloosde’ dieren meegenomen

1 maart 2024 om 16:34 Misdaad

VOORTHUIZEN Bij een politie-inval, donderdag in een restaurant in het buitengebied van Voorthuizen, is één persoon aangehouden. Dit vanwege het bezit van een alarmpistool dat erg leek op een echt vuurwapen. Naast de inval sloot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ,,een gedeelte’’ van de horecagelegenheid vanwege ,,onhygiënische praktijken en de voedselveiligheid.’’ Daarnaast namen de instanties, verspreid over vier dagen op meerdere locaties, in totaal 45 roofvogels en uilen in beslag.

De inval was een direct gevolg van ,,onaangekondigde’’ controle, op 21 februari, van de gemeente Barneveld, politie, douane en Omgevingsdienst de Vallei op het voormalige Mobilisatiecomplex in Voorthuizen. Momenteel dient het complex aan de Garderbroekerweg als bedrijventerrein waar panden worden verhuurd. Eenmaal ter plaatse troffen de instanties verwaarloosde uilen (oehoes) aan in een loods. 

HONDEN

Ook gaf de ,,integrale controle’’ aanleiding om panden net over de grens in de gemeente Nijkerk én naast het restaurant in Voorthuizen te doorzoeken. Daarbij werd nogmaals het MOB-complex doorzocht. In Nijkerk werden naast uilen en roofvogels ook papegaaien aangetroffen. Tevens werden in overleg met de officier van justitie bij het restaurant vijf honden in beslag genomen. Ook in Nijkerk werd een viervoeter meegenomen. De dieren werden in ,,zeer slechte condities’’ aangetroffen. Dit heeft geleid tot sluiting van een woning, op last van de burgemeester van Nijkerk. Om welke horecagelegenheid in Voorthuizen het gaat, kan een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. 

SAMENWERKEN

,,Georganiseerde misdaad vraagt om georganiseerd samenwerken’’, stelt burgemeester Jacco van der Tak in een verklaring. ,,Ons nieuwe veiligheidsplan resulteert in een gedegen structuur bij de aanpak van ondermijning. Sinds het begin van dit jaar voeren we bijvoorbeeld jaarlijks een aantal integrale controles uit. Het incident in Voorthuizen is een mooi voorbeeld van samenwerken en doorpakken. Door doortastend handelen van politie, de NVWA, Omgevingsdienst de Vallei en gemeentecollega’s vonden een aantal opeenvolgende acties plaats. We willen deze aanpak verder doorontwikkelen, juist ook samen met onze inwoners en ondernemers. Dit alles voor een veilige samenleving.’’

Ook de politie kijkt terug op een ,,geslaagde actie’’. Melchior Esser, teamchef basisteam Veluwe Vallei-Noord, vertelt: ,,Er wordt veel gesproken over de aanpak van ondermijning, hier doen we het. Schouder aan schouder met onze partners en dat heeft impact.’’

VEILIGHEIDSPLAN

De gemeente Barneveld betrok haar inwoners vorig jaar bij de inhoudelijke totstandkoming van het Integraal Veiligheidsplan. In het plan staan de veiligheidsambities die de gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel samen met de politie en het Openbaar Ministerie hebben opgesteld. Daarnaast zijn deze doelstellingen ook gekoppeld aan een concrete aanpak. Een van de belangrijkste prioriteiten binnen het veiligheidsplan is de aanpak van ondermijnende criminaliteit, waarbij integrale controles meermaals per jaar plaatsvinden. De Barneveldse gemeenteraad stelde het Veiligheidsplan afgelopen december definitief vast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie