Extra geld voor peutereducatie in Barneveld

24 januari 2014 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - De gemeente Barneveld ontvangt van het rijk ruim 160.000 euro extra voor verbetering van voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Dit geld gaat de gemeente de komende twee jaar inzetten voor het toetsen en scholen van pedagogisch medewerkers in de voorschoolse educatie.

De extra investering voor Barneveld valt binnen de aanpak van onderwijsachterstanden door het ministerie van Onderwijs. In totaal 86 gemeenten krijgen hiervoor extra financiering, nadat er eerder al extra geld voor was vrijgemaakt voor de 37 grootste gemeenten. De bedoeling is het niveau van deze vorm van educatie op te schroeven door de kwaliteit en taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers te verbeteren, met name op het gebied van mondelinge vaardigheden en leesvaardigheden.

Voor Barneveld gaat het om een extra te investeren bedrag van in totaal 163.584 euro. Barneveld valt binnen de groep van gemeenten met de meeste 'doelgroepkinderen', aldus het ministerie.

Het gaat hierbij om begeleiding van kinderen met achterstanden op peuterspeelzalen of kinderdagverbijven (voorschool) en in groepen één en twee van de basisscholen (vroegschool). VVE is specifiek gericht op kinderen van ouders met een laag opleidingsniveau. Deze peuters en kleuters hebben een risico op bijvoorbeeld een taalachterstand. Deze educatievorm wordt in de gemeente Barneveld op 21 locaties gegeven. Vorig jaar meldde de gemeente in totaal plek te hebben voor tweehonderd kinderen, maar dat snel uit te willen breiden naar in totaal 321 plaatsen.

In augustus vorig jaar meldde de onderwijsinspectie dat de voor- en vroegschoolse educatie in veel gemeenten, waaronder ook in Barneveld, op bepaalde vlakken verbeterd kan worden. Zo zou er volgens de inspectie onder meer te weinig plek zijn en zouden ouders nog te weinig betrokken worden, bijvoorbeeld met oefeningen thuis. Ook het maken van afspraken tussen gemeente en schoolbesturen over de resultaten van de extra educatie zou beter moeten, oordeelde de inspectie. In reactie hierop meldde de gemeente dit op te pakken. Eerder al, voordat de inspectie met haar rapport kwam, werd een speciale VVE-specialist aangesteld. Via een werkplan zijn op basis van de bevindingen verbeterpunten opgenomen. Daarnaast werkt de gemeente naar eigen zeggen sinds kort met een nieuw systeem voor scholen om kleuters te observeren op achterstanden.

In de directe regio ontvangen ook de gemeenten Nijkerk, Wageningen en Rhenen extra geld van het rijk voor verbetering van voor- en vroegschoolse educatie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie