6 december 2013 om 00:00 Nieuws

Dat meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel desgevraagd. ,,In eerste instantie worden alleen de hoofdroutes gestrooid, de belangrijkste doorgaande wegen inclusief fietspaden. In totaal beslaat dat 338 kilometer. De volledige strooiploeg van Barneveld bestaat uit tien strooivoertuigen, waarvan negen ook een sneeuwschuif hebben. Als het gaat sneeuwen, kunnen daarnaast ook nog drie tractoren met sneeuwbezems worden ingezet."

BARNEVELD - Met winters weer in het vooruitzicht is de gemeente Barneveld inmiddels gestart met gladheidbestrijding op de wegen. Donderdagnacht reed de volledige strooiploeg van Barneveld voor het eerst deze winter uit om preventief zout te strooien. In het depot ligt voor deze winter 1,1 miljoen kilo zout klaar.

Door Wouter van Dijk

Dit team wordt zo nodig ook 's nachts ingezet. ,,We zijn goed voorbereid op het winterse weer. De totale strooiploeg bestaat uit 25 personen. Op die manier kan er worden gewisseld wanneer er langdurig gestrooid moet worden."

Het strooien van zout wordt in eerste instantie alleen gedaan op de hoofdwegen om de vorming van gladde wegen te voorkomen. ,,Pas bij langdurige gladheid strooien we, wanneer de hoofdroutes schoon zijn, ook de overige wegen, straten, hofjes en pleinen. Dit werk wordt alleen overdag gedaan."

De acties worden uitgevoerde vanaf de gemeentewerf aan de Kallenbroekerweg, waar momenteel een zoutvoorraad van ongeveer 1,1 miljoen kilo klaarligt. Per actie wordt daarvan tussen de 22.000 en 30.000 kilo gebruikt, afhankelijk van de soort galdheid en de duur hiervan. ,,Als het nodig is, kunnen we extra zout gelever krijgen, daarover zijn afspraken gemaakt", zegt Rebel.

Die afspraken komen voort uit de situatie in de winter van 2010/2011. Door aanhoudende winterse buien was er in de regio destijds veel strooizout nodig, maar raakten de voorraden op, waarna zoutleverancier Akzo Nobel het materiaal op rantsoen zette. De gemeente moest toen het strooibeleid aanpassen, strooien van woonwijken werd toen tijdelijk uitgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie