Overlast door zwerfkatten in Voorthuizen

3 mei 2012 om 00:00 Nieuws

Dat meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. Om hoeveel katten het precies gaat, is niet duidelijk. ,,Maar wel dat ze behoorlijk wat overlast veroorzaken, met name omdat ze ‘gewone’ huiskatten lastigvallen.” De dieren trekken ook vuilniszakken open en zorgen voor stank. ,,Zowel bij de gemeente als bij de politie zijn inmiddels veel klachten binnengekomen. Het gaat om verwaarloosde katten die mogelijk ook ziektes met zich meedragen. Vanwege de volksgezondheid, veiligheid en hygiëne vinden we het nu nodig om in te grijpen.”

VOORTHUIZEN - Zwerfkatten in de omgeving van de Hoofdstraat, Buurtweg en Rietdekkerslaan in Voorthuizen zorgen al enige tijd voor overlast in de buurt, meldt de gemeente Barneveld. Vanaf maandag proberen medewerkers van dierentehuis Levenslust de dieren te vangen.

De gemeente heeft, in overleg met de dierenbescherming en het dierenasiel besloten de dieren volgende week te gaan vangen met zogeheten vangkooien. Deze worden geplaatst ter hoogte van de volkstuinen aan de Buurtweg.

De buurt is hier middels een brief over ingelicht. ,,Want het is voor kattenbezitters wel belangrijk dat je eigen kat een bandje of een chip heeft, zodat we weten dat het geen zwerfkat is”, zegt Monique Kok van dierentehuis Levenslust. ,,Zo voorkomen we dat we huiskatten vangen.” Bewoners kunnen hun kat ook binnenhouden tijdens de vangactie.

In het tehuis wordt bepaald wat er met de gevangen katten gaat gebeuren. Als het gaat om plaatsbare katten, worden ze verzorgd en opgenomen in het asiel totdat er een nieuw baasje voor ze is. Gezonde niet-plaatsbare katten worden gesteriliseerd of gecastreerd en teruggeplaatst. Verwilderde katten die ernstig ziek zijn krijgen, in overleg met de dierenarts, een spuitje.

De kattenoverlast houdt volgens Rebel direct verband met eerdere meldingen van kattenoverlast aan de Hoofdstraat. In maart werden uit en nabij een woning verwaarloosde katten verwijderd bij een 79-jarige bewoner.

De zwerfkatten mogen, om de vangactie te laten slagen, vanaf zaterdag niet meer gevoerd worden, meldt de gemeente Barneveld in de brief aan omwonenden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie