Scholieren leren werken met microkrediet

26 maart 2010 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Zelf leren ondernemen met een microkrediet. Dat is kort gezegd het doel van de ‘Klasse!actie’ van de Rabobank Barneveld-Voorthuizen in samenwerking met Stichting Day for Change. Scholieren van het Van Lodenstein College in Barneveld waren donderdag de eersten die hun plannen presenteerden. Een jury bestaande uit Ed den Besten, Leon Buter en Brigitte Veltman van de Rabobank beoordeelde de presentaties van de mini-ondernemingen, waarna de groepjes leerlingen microkredieten kregen van 150 tot 200 euro.

Daarmee gaan ze aan de slag om hun producten te vervaardigen, er reclame voor te maken en te verkopen. Er werden onder meer ideeën gepresenteerd voor Van Lodenstein Snacks, verkoop van sieraden en het maken van foto’s om die vervolgens ingelijst te verkopen.

,,De microkredieten zijn leningen die ze moeten terugbetalen’’, licht bankdirecteur Ed den Besten toe. ,,De winst gaat naar een microfinancieringsproject in een ontwikkelingsland. Welk project dat wordt, is nog niet bekend. De keuze maken we in overleg met Day for Change.’’

Naast het Van Lodenstein College doen ook klassen van het Johannes Fontanus College en De Meerwaarde mee aan de ‘Klasse!actie’. En een aantal basisscholen. ,,Waarschijnlijk starten de meeste basisscholen in het nieuwe schoolseizoen 2010-2011. In mei houden we nog een informatiebijeenkomst voor 29directeuren en leerkrachten om het project nader toe te lichten.’’

Kinderen leren door deelname volgens Den Besten wat de waarde is van geld en hoe je met geld geld kunt maken. Bovendien ervaren ze in de praktijk hoe de microkredieten in de Derde Wereld werken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie