Problemen op weg en spoor door sneeuw rondom Barneveld

21 december 2009 om 00:00 Nieuws

,,Vanaf vanmorgen 4.30 uur zijn medewerkers van de gemeente opnieuw de weg op om te vegen en zout te strooien”, zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,Zondag is er met tien strooiploegen en een trekker met sneeuwschuiver hard gewerkt om vooral de hoofdroutes, maar ook fietsbanen en parkeerterreinen begaanbaar te houden. Er is uiteindelijk over een totale lengte van 280 kilometer weg 230.000 kilo wegenzout gestrooid, 25 procent van onze voorraad. Tegen onze verwachting in is het ook vannacht weer gaan sneeuwen. Daarom is nu onze eerste prioriteit om de hoofdroutes begaanbaar te houden. De wegen in de woonwijken komen op de tweede plaats.”

BARNEVELD/REGIO - De hevige sneeuwval van afgelopen weekend zorgt ook vandaag weer voor overlast op de wegen en het spoor. Meer sneeuwval wordt nog verwacht.

Ook het openbaar vervoer in de regio heeft last van het winterweer. Vanochtend vroeg besloot vervoersbedrijf Veolia, die de busdiensten in regio verzorgt, alle bussen in de garage te houden, met uitzondering van de stadsbussen in Apeldoorn en Harderwijk. ,,Vooral in de dunnerbevolkte gebieden zijn de wegen te slecht begaanbaar voor onze chauffeurs”, zegt woordvoerder Bart Bos van Veolia. ,,In de loop van de ochtend gaan onze vervoersondersteuners busroutes rijden om te kijken of ze al veilig begaanbaar zijn. Wellicht dat we in de loop van de dag enkele busroutes weer kunnen openen.” Scholierenlijnen vielen sowieso al uit vanwege de kerstvakantie. Ook de buurtbussen rijden niet.

Door een wisselstoring bij Barneveld rijden er vandaag minder treinen op de Valleilijn. ,,We rijden nu alleen de lange slag, tussen Amersfoort en Ede-Wageningen”, zegt woordvoerder Herman de Gooijer van vervoerder Connexxion. Ook de NS rijdt vanwege de sneeuwval een aangepaste dienstregeling en adviseert, indien mogelijk, niet met de trein te reizen.

Weersvoorspellingen van Weeronline wijzen op nog meer sneeuwval in de loop van de middag of avond. ,,Het is heel goed mogelijk dat we door de uitzonderlijke sneeuwval later op deze dag niet toekomen aan alle wegen in de wijken en de fietspaden”, zegt Rebel. ,,Als het weer flink gaat sneeuwen, gaan we toch eerst de hoofdroutes weer proberen schoon te houden, dat is onze eerste zorg. Dan blijft er dus sneeuwoverlast in de wijken. We hopen daarvoor op begrip. We kunnen ons voorstellen dat fietsers gebruikmaken van schoongeveegde rijbanen in plaats van de fietspaden. Probeer dan wel zo voorzichtig mogelijk te doen.”

Morgen begint de dag met ijzel, waardoor gladheid op de wegen toeneemt. De ANWB waarschuwt automobilisten zeer voorzichtig te zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie