'Gastouderbureau Harlekijn in Barneveld kan blijven bestaan'

27 april 2009 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Gastouderbureau Harlekijn in Barneveld haalt opgelucht adem. De ministerraad besloot vrijdagmiddag de bezuinigingsmaatregelen voor gastouders en bureaus te versoepelen, al worden de eisen wel aangescherpt.

In het kort komt het erop neer dat gastouders vanaf 1 januari volgend jaar niet de eerder voorgestelde vier euro per uur mogen declareren, maar vijf euro, mits ze voldoen aan extra opleidings- en kwaliteitseisen. De bureaus kunnen blijven bestaan.

Voor gastouderbureau Harlekijn, actief in de gemeente Barneveld en omgeving met in totaal 230 gastouders en wekelijks 520 opgevangen kinderen, is dit volgens directeur Sylvia Kuiper in eerste instantie goed nieuws. ,,Aanvankelijk leken de plannen van het kabinet het einde van de bureaus en wellicht zelfs van het gastouderschap te betekenen. Nu ziet de toekomst er toch een stuk positiever uit."

Al blijft het een bezuinigingsmaatregel. ,,Nu nog mogen gastouders 6,10 euro per uur declareren. Met extra kwaliteitseisen en tegelijkertijd minder geld blijft de druk op de gastouders en dus ook op de bureaus hoog." Kuiper vindt de versoepeling daarom eigenlijk niet voldoende. ,,Het blijft vreemd dat het kabinet met deze nieuwe plannen een onderscheid maakt tussen regulier kinderopvang in crèches en de gastouders, terwijl de eisen aan professionaliteit gelijkgesteld worden."

Lees meer in de Barneveldse Krant van maandag 27 april 2009

advertentie
advertentie
advertentie