Inenting blauwtong start in mei

12 april 2008 om 00:00 Nieuws

BARNEVELD - Koeien en schapen in de regio Barneveld kunnen vanaf mei worden ingeënt tegen de virusziekte blauwtong. Groepspraktijk Dierenartsen Barneveld verwacht, net als andere praktijken in Nederland in die maand de eerste vaccins te ontvangen.

,,Allereerst gaan we runderen twee maanden voor en twee maanden na inseminatie vaccineren”, zegt dierenarts Erwin de Haan van de praktijk in Barneveld. ,,Gebleken is dat de meeste economische schade onder boeren wordt geleden doordat koeien met blauwtong niet drachtig worden. Daarna komen de fokrammen aan de beurt, dan de foklammeren en schapen en daarna de overige dieren die gevoelig zijn voor de ziekte.”

Met de vaccins wordt voorkomen dat de beesten ernstig ziek worden door het virus. ,,We hebben sinds vorig jaar al vele aanvragen van boeren uit de omgeving gehad. De economische schade die deze ziekte aanricht is groot, los van het dierenleed.” Zieke dieren worden sloom, krijgen dikke lippen, soms een blauwe tong, eten slecht en hebben koorts.

Inenten tegen de ziekte is overigens niet verplicht. Voor meer informatie of voor aanvraag van vaccinatie kan contact opgenomen worden met de groepspraktijk via 0342-414956.

Lees het complete verhaal in de Barneveldse Krant van zaterdag 12 april

advertentie
advertentie
advertentie