Afbeelding
...

Zonnepanelen: Roerend of onroerend. Thats the question!

6 februari 2020 om 17:04 Nieuws

BARNEVELD Terwijl de discussie over windturbines in de gemeente Barneveld steeds meer kenmerken krijgt van een slagveld, breidt een andere duurzame revolutie zich geruisloos als een olievlek uit. In 2018 zijn er bijna 800.000 van geplaatst en ook in 2019 zijn er een recordaantal aangesloten op de elektriciteitsnetten: zonnepanelen. Zij zijn daarmee inmiddels niet meer weg te denken uit ons landschap. Ook het komende jaar wordt verwacht dat deze trend doorzet, nu het kabinet heeft besloten om de subsidieregeling tot 2023 te verlengen.

Duidelijk is dat zonnepanelen nog steeds 'hot' zijn. Ze liggen niet alleen op particuliere woningen,ook bedrijven en huurverenigingen laten steeds vaker zonnepanelen op hun daken leggen. En dan zijn er ook nog de zonneweides op het land en op het water.

Hoewel zonnepanelen financieel en commercieel inderdaad interessant zijn, kleven er echter ook juridische haken en ogen aan zonnepanelen. Bijvoorbeeld: mogen er voor zonnepanelen extra servicekosten in rekening worden gebracht door een verhuurder? En: hoe zit het met zonnepanelen die op de grond van een ander worden geplaatst?

ROEREND OF ONROEREND? Voor de beantwoording van deze vragen is van belang of zonnepanelen als roerend of onroerend goed zijn aan te merken. Een verhuurder mag namelijk enkel servicekosten in rekening brengen als zonnepanelen als roerend worden aangemerkt. Uit een gerechtelijke uitspraak van juni 2018 volgt dat zonnepanelen op een zogenoemde nul-energie woning één geheel vormen met die woning en dus als onroerend aangemerkt moeten worden. Zonder de zonnepanelen zou de woning namelijk niet aan de nul-energienorm voldoen en is de woning dus incompleet.

In een andere kwestie verhuurt een partij een stuk grond aan een andere partij, die daarop een zonnepark gaat exploiteren. Op enig moment gaat de verhuurder failliet. De curator van de verhurende partij wil daarom overgaan tot de verkoop van het zonnepark. Hij stelt namelijk dat de verhuurder eigenaar is geworden van het zonnepark, nu deze één geheel zijn gaan vormen met de grond. De rechter geeft de curator gelijk en oordeelt dat het zonnepark inderdaad onroerend is. De exploiteerder had zijn eigendom enkel kunnen behouden door een zogenoemd opstalrecht op het zonnepark te vestigen. Dat heeft hij niet gedaan en dus is hij zijn eigendom inderdaad kwijt.

In een laatste recente uitspraak van maart 2019 oordeelt een rechtbank in een geschil over de aftrek van omzetbelasting voor de bouw van een woning met zonnepanelen. In het geval dat de zonnepanelen roerend zijn, moet enkel de omzetbelasting op de kosten voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen als aftrekbaar worden aangemerkt. De rechtbank oordeelt in die kwestie dat zonnepanelen als roerend aangemerkt moeten worden. Volgens de rechtbank is doorslaggevend dat de zonnepanelen enkel op het dak zijn aangebracht en niet zijn geïntegreerd in het dak, zodat ze ook gemakkelijk te demonteren en te verplaatsen zijn.

Terugkomend op de vraag of zonnepalen als roerend of onroerend aangemerkt moeten worden, is het antwoord wellicht onbevredigend en ook typisch het antwoord van een advocaat: het hangt er van af. De feitelijke situatie is doorslaggevend. In elke zaak toetst de rechter aan de hand van de feiten in die zaak. Het antwoord in de ene zaak is dus niet per definitie gelijk aan het antwoord in de andere zaak. Wilt u uw woning of onderneming dus vergroenen door zonnepanelen te plaatsen of te exploiteren? Dan is het van groot belang om de feitelijke situatie te bestuderen en u op basis daarvan te laten adviseren over de juridische en fiscale risico's van uw zonnepanelen.

Aangeboden door: Mr. J. (Jan) van Duijn, als advocaat werkzaam bij BVD advocaten in Barneveld

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie