Leerlingen van de derde klas vwo van het Johannes Fontanus College met hun getekende leenovereenkomsten, met Marcel Wijnen van Rabobank Gelderse Vallei en Marjan Duursma van Stichting Day for Change.
Leerlingen van de derde klas vwo van het Johannes Fontanus College met hun getekende leenovereenkomsten, met Marcel Wijnen van Rabobank Gelderse Vallei en Marjan Duursma van Stichting Day for Change. Day for Change

Jonge ondernemers JFC pitchen ondernemingsplannen aan Rabobank

Nieuws

BARNEVELD ,,Zo spannend dat wij ons ondernemersplan gaan presenteren aan de Rabobank. Ik ben nu al zenuwachtig." Dat zegt Linda. Ze is een van leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld die maandag probeerde een microkrediet te bemachtigen, als onderdeel van de Day for Change Actie.

Met een kleine lening starten de leerlingen in groepjes een eigen bedrijf. De winst die ze maken komt ten goede aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Jongeren die hier de auto van de buurman wassen, kunnen dankzij de Day for Change Actie het begin betekenen van een taxibedrijf in Kenia. 

DRIE SCHOLEN In samenwerking met Rabobank Gelderse Vallei laat Stichting Day for Change dit jaar voor de tiende keer zoveel mogelijk leerlingen in de regio Barneveld op een speelse en ondernemende manier kennismaken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld. Het Johannes Fontanus College en het Van Lodenstein College doen al vanaf het begin mee, De Meerwaarde is vorig schooljaar aangehaakt.

DRIEHONDERD SCHOLIEREN Zo'n driehonderd leerlingen ervaren dit schooljaar hoe het is om met een klein beetje geld méér geld te verdienen, en daarbij ook iets te doen voor een ander. Al een paar weken zijn de vwo-leerlingen van het Johannes Fontanus College er druk mee, als onderdeel van de Business School. In maart gaf Day for Change de aftrap met een gastles over Microkrediet en Ondernemen. In groepjes gingen leerlingen brainstormen, marktonderzoek doen en een ondernemingsplan maken. Maar maandag werd het echt spannend: toen presenteerden de leerlingen hun plannen aan een 'kredietcommissie', met daarin Marcel Wijnen, directeur van Rabobank Gelderse Vallei, en Marjan Duursma van Stichting Day for Change.

Zelfgemaakte etuis van restmateriaal, versgebakken biologische wafels en videoportretten voor docenten. De jury zag allerlei creatieve en duurzame ideeën voorbij komen. De plannen werden beloond met een lening van maximaal €30,- voor de opstartkosten. ,,De komende weken gaan de leerlingen aan de slag met de uitvoering. Samenwerken, initiatief nemen, met geld omgaan, klanten aanspreken en doorzetten zijn vaardigheden waar ze mee in aanraking zullen komen. Met straks een mooie winst als resultaat.´´ 

Stichting Day for Change Jaarlijks bereikt Day for Change zo'n 6.000 leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim €19.000,- microkrediet bijna €75.000,- weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen onder meer voor de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja. 

advertentie
advertentie