Bakkerij Schuiteman wint landelijke speculaasprijs

27 september 2018 om 09:34 Nieuws

VOORTHUIZEN/GARDEREN De speculaas van Bakkerij Schuiteman uit Voorthuizen en Garderenis heeft de eerste prijs gewonnen tijdens de landelijke keuring van bakkerscoöperatie Beko. Een vakjury beoordeelde de speculaas van bijna driehonderd bakkers uit heel Nederland in de drie categorieën met - en zonder amandelen, en gevulde speculaas.

,,We zenden al verschillende jaren onze speculaas in, maar drongen nooit door tot de allerbesten", glundert eigenaar Sander van den Top van Schuiteman. Hij mag zich een jaar lang ´Beste Speculaasbakker van Nederland´ noemen. ,,We hebben dit najaar ons recept aangepast en staan nu op nummer één. Geweldig!" 

De prijs is extra leuk, omdat Schuiteman komende week een nieuwe koekjesvormmachine in bedrijf neemt. Deze heeft het bedrijf recent gekocht op een Europese Vakbeurs in Zuid-Duitsland. ,,De oude was niet bedrijfszeker genoeg en bovendien neemt de vraag naar speculaas al jaren toe", vertelt Sander van den Top. ,,Dat heeft niet alleen te maken met onze bakkerskwaliteit, maar ook met een groeiende belangstelling voor ambachtelijke Hollandse producten."

De bakker van Schuiteman vertelt niet wat het geheim is achter zijn speculaas, die traditiegetrouw met en zonder amandeltjes verkrijgbaar is. ,,Het heeft te maken met de keuze voor speculaaskruiden, de manier waarop wij het deeg bereiden en het bakproces. Meer kan ik er niet over zeggen."

CIJFERS In totaal zijn 286 ambachtelijke speculaasproducten gekeurd; bakkers konden drie soorten laten keuren: speculaasjes met amandelen, speculaasjes zonder amandelen en gevulde speculaas. De speculaas zonder amandelen van Schuiteman uit Garderen is als de lekkerste van de provincie Gelderland beoordeeld. Daarmee behaalde de bakker ook het hoogste cijfer van alle categorieën en dus mag Schuiteman een jaar lang jaar de titel 'Lekkerste speculaasbakker van Nederland' dragen. En dit uitdragen in zijn reclame-uitingen en in de winkels. Schuiteman kreeg van de vakjury een 8 voor zijn speculaasjes zonder amandelen en een 8,75 van de consumentenjury, waarmee de eindscore 8,38 was.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie