Thijs van Huigenbos kijkt toe, evenals andere belangstellenden in en om de auto.
Thijs van Huigenbos kijkt toe, evenals andere belangstellenden in en om de auto. Bram van den Heuvel

‘Judo in de buitenlucht moeten ze vaker doen’

17 april 2021 om 20:53 Vechtsporten

VOORTHUIZEN ,,Dit is zo wel heel erg lekker, sporten in de buitenlucht. Dan krijg je het tenminste niet zo benauwd.” Zo’n 85 jeugdige judoka’s uit de regio beleefden zaterdag een primeur. Voor het eerst werd er in Voorthuizen namelijk een drive-in-clubkampioenschap judo georganiseerd. ,,Dit moeten ze vaker doen.”


Initiator en bedenker van het evenement is oud-topjudoka Thijs van Huigenbos die enkele jaren geleden zijn eigen sportschool - dojo - startte op het terrein van de Voorthuizense voetbalvereniging De Kieviten.

‘WEL LEKKER’ Aan het woord op het parkeerterrein van de sportschool is allereerst de 11-judoka Jitse Zwebe, die vol enthousiasme de strijd aangaat met zijn clubgenootjes. ,,Ik vind het eigenlijk wel lekker zo”, vertelt hij terwijl hij zich opmaakt voor het laatste sportuurtje van de dag. ,,Binnen krijg je het tijdens het judoën wel eens benauwd, dit is lekker fris; dat moeten ze vaker zo doen. Echt leuk dat ze dit op deze manier houden.” De Barneveldse vechtsporter, die ook aan voetbal doet (bij De Valleivogels in Scherpenzeel) is sinds vijf weken lid in Voorthuizen. ,,Super leuk om met je sport nieuwe mensen te leren kennen. Verder vind ik het bij judo leuk dat je jezelf goed leert verdedigen. Vandaag ga ik natuurlijk ook vol voor de winst.” Aan dagdromen over de toekomst waagt de vroegwijze Zwebe zich niet. Hij spreidt een volwassen realisme tentoon als hem gevraagd wordt waar hij zichzelf over tien jaar ziet. ,,Door corona maak ik geen plannen voor de verre toekomst hoor. Ik sport lekker vijf keer in de week, met mijn judo en voetbal. Lekker toch?”

‘WILLEN IS KUNNEN’ Tussen de bedrijven door heeft ook Van Huigenbos zelf de tijd om stil te staan bij ‘zijn’ evenement. ,,Ik ben zo blij zoiets te kunnen neerzetten. Verder vind ik het mooi om nu ook eens de ouders te spreken en te zien hier zo rond en in hun auto’s; dat bevordert de binding met ze. De kinderen leren zich nu ook op een echte wedstrijd te focussen, dat kwam er door corona natuurlijk niet van. Ze zijn wat zenuwachtig maar daar leren ze van.”

De sportondernemer zat de afgelopen maanden niet bij de pakken neer. ,,Ik hoor veel mensen klagen - wat begrijpelijk is - maar ik zet liever de schouders eronder. Willen is kunnen is ons motto, zo ook met dit kampioenschap dat we als club hebben neergezet. Met Dojo Huigenbos zijn we in coronatijd aardig stabiel gebleven in ledental en daar draait het om. We hebben in totaal 140 tot 150 judoleden en daarvan zijn er vandaag 85 hier. Prachtig toch?”

Alle deelnemers worden in poules verdeeld, variërend in leeftijd en gewichtsklasse. ,,Ik kan hier als organisator echt van genieten, vind het ‘echt goud’, ‘supertof’. Er is eindelijk weer wat leven in de brouwerij op deze manier. Als ik me ga verplaatsen in die kinderen, is dit wel iets waar ze het in hun hele leven nog over gaan hebben; zoiets gaan ze niet heel vaak meer meemaken namelijk.” De gedreven Voorthuizense ex-judoka sluit niet uit dat er in de toekomst een vervolg komt op het outdoor drive-in-clubkampioenschap. ,,Ik hoop dat het in september eindelijk weer eens een beetje normaal wordt als we het over corona hebben. Dat betekent dat er daarvóór zeker nog ruimte is voor andere evenementen hier buiten op de parkeerplaats. Ik sluit dan ook zeker niet uit dat we onze examens ook hier gaan houden en dat er misschien ook weer een toernooi komt. Ik vind het ook fijn om op deze manier zelf de motivatie te houden. Eén ding kan ik wel zeggen over deze editie vandaag. Hier heb ik geen spijt van, dit smaakt zeker naar meer.”

Jurre Jochemsen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie