De brug over de Barneveldse Beek, aan de Lunterseweg in Barneveld.
De brug over de Barneveldse Beek, aan de Lunterseweg in Barneveld. Wouter van Dijk

Lunterseweg in Barneveld gaat na de zomer van 2024 drie maanden op slot

17 mei 2023 om 16:49 Verkeer en vervoer

BARNEVELD Vanwege het vervangen van een brug over de Barneveldse Beek, gaat de Lunterseweg in Barneveld, één van de drukste verkeersaders in het dorp, op z’n vroegst na de zomer van volgend jaar drie maanden dicht. De gemeente onderzoekt nog of die periode van afsluiting korter kan, maar komt ook meteen met een winstwaarschuwing. De klus kost nu eenmaal tijd.

Dat meldt het Barneveldse college van burgemeester en wethouders, in reactie op eerder gestelde vragen van raadsleden Henk Smit (CDA) en Eric Pladdet (SGP). In april werd de omvang van dit project en daarmee ook het verkeerseffect duidelijk. CDA en SGP vinden een dergelijke afsluiting van deze nu al steeds drukker wordende verbindingsweg ,,een brug te ver’’, stelden ze recent in deze krant. Die periode moet fors worden ingekort, stelden ze. ,,Deze afsluiting zal voor nog grotere verkeersproblemen zorgen op de andere Barneveldse in- en uitwegen, aangezien de Lunterseweg een belangrijke noord-zuidverbinding is en daarmee één van de belangrijkste verkeersaders van Barneveld.’’ 

VERKEERSTELLINGEN

Los van de geplande afsluiting, zijn er volgens hen sowieso al zorgen over het feit dat deze weg dagelijks steeds meer dichtslibt. Het Barneveldse college zegt de zorgen te begrijpen. ,,Dat deze weg één van de belangrijkste verkeersaders van Barneveld is, is een feit. En dat de verkeersintensiteit toeneemt blijkt ook uit recente verkeerstellingen.’’

Desalniettemin moet de oude brug - die recent werd afgekeurd - vervangen worden, en daar is tijd voor nodig, vervolgt het college. ,,We begrijpen dat een afsluiting van drie maanden wordt ervaren als een te lange periode. We zijn ons ook bewust van de impact die dit heeft op de bereikbaarheid van Barneveld en dat de afsluiting leidt tot een toenemend aantal verkeersbewegingen op de andere ontsluitingswegen.’’ 

FUNDERING EN KABELS

Toch blijft het college bij de drie maanden. ,,Die periode is gebaseerd op een eerste inschatting op basis van het voorlopig ontwerp van de nieuwe brug én de ervaringen met de vervanging van andere, vergelijkbare bruggen.’’ Zo moeten er kabels en leidingen worden omgelegd, moet asfalt worden verwijderd en daarna het brugdek en de fundering. ,,Vervolgens moet een nieuwe fundering worden aangelegd voordat we de nieuwe brugelementen kunnen plaatsen. Voor het verwijderen en aanbrengen van de fundering, is een gedeeltelijke drooglegging van de beek nodig, omdat onder het waterniveau moet worden gewerkt.’’ Tot slot neemt volgens het college ook het onderling verbinden van de lossen brugdelen de nodige tijd in beslag en moet daarna nog een asfaltlaag worden aangebracht.

Pladdet en Smit drongen er in hun vragen op aan de periode fors in te korten. Het college hierover: ,,Onze wens is ook een zo kort mogelijke bouwtijd, maar óók het niet evenredig hoog laten oplopen van de bouwkosten.’’ Mogelijk kan het project nog ietsje korter duren, maar dat wordt begin volgend jaar pas duidelijk bij het opstellen van het definitief ontwerp. In die fase wordt ook gekeken naar de beschikbare bouwmethodieken.

BELANGHEBBENDEN

Zodra het voorlopig ontwerp van de nieuwe brug gereed is - waarschijnlijk medio juni - gaat de gemeente gesprekken voeren met omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden zoals de kerken, de Barneveldse Industriële Kring, hulpdiensten en het openbaar vervoer, als het gaat om de werkzaamheden en de bereikbaarheid. Ook wordt nog een plan opgesteld om de verkeersstromen gedurende de periode van afsluiting zo goed als mogelijk te reguleren en te spreiden over de beschikbare alternatieve routes. Voorwaarde is ook dat het werk aan de brug pas begint, als de geplande herinrichting van de Churchillstraat afgerond is. Daarnaast wordt onderzocht of het mogelijk is om tijdens de afsluiting van de Lunterseweg een noodbrug over de beek te leggen, voor fietsers en voetgangers.

De verouderde brug over de beek, globaal tussen de rotondes aan de Rooseveltstraat en de Vellerselaan, is bij de laatste inspectie afgelopen oktober afgekeurd. Sindsdien geldt een maximaal voertuiggewicht. Vrachtwagens en landbouwvoertuigen die zwaarder zijn dan veertig ton, moeten omrijden.

Wouter van Dijk

Afbeelding