Het Platform Militaire Historie Ede is bij veel militaire evenementen in de gemeente Ede betrokken.
Het Platform Militaire Historie Ede is bij veel militaire evenementen in de gemeente Ede betrokken. Platform Militaire Historie Ede

Stichting Militaire Historie Ede kiest Maarten van Hezik als nieuwe voorzitter

7 oktober 2021 om 09:30 Historie

EDE Maarten van Hezik is de nieuwe voorzitter van de stichting Militaire Historie Ede. Dat meldt de stichting in een persbericht.

Van Hezik gaat hierdoor leiding geven aan het Platform Militaire Historie Ede, het Veteranen Ontmoetingscentrum Ede en het Oorlogs- en Garnizoensmuseum ‘De Smederij’. 

Van Hezik, die Bouwkunde (Stedebouw) heeft gestudeerd aan de TH Delft, was vele jaren werkzaam voor de Ministeries van CRM en VROM en als commercieel directiemedewerker bij bouwonderneming Sanders Verenigde Bedrijven. 

Sinds 1986 was hij werkzaam bij de Stichting STABU in Ede als algemeen directeur. Vanaf 2013 is hij actief als adviseur en mede-eigenaar van het adviesbureau Heeren uit de Bouw.

Van Hezik is als reserve officier buiten dienst geen vreemde in de Nederlandse militaire wereld. Als dienstplichtige opgekomen in 1969 voor de officiersopleiding bij de Artillerie, maakte hij als Legerluchtwaarnemer deel uit van 299 Squadron (Groep Lichte Vliegtuigen) op Vliegbasis Deelen. Tijdens de Koude Oorlogsperiode was hij actief als Ground Liaison Officer (GLO) 312 Squadron op de Vliegbasis Volkel en later als Basis GLO. Daarna was Van Hezik betrokken bij de oprichting van CIMIC (Uitzending Functioneel Specialisten) naar onder andere Afghanistan. In 2011 is hij afgezwaaid als reserve Luitenant-Kolonel.

,,Maarten van Hezik zei bij zijn aantreden als nieuwe voorzitter in De Smederij, dat hij onder de indruk is van de kwaliteit van de militair- historische collectie van het Platform en het gebouw waarin het is ondergebracht. Het is zijn wens om samen met het bestuur en de vele deskundige vrijwilligers, het verhaal van het garnizoen Ede en haar rijke geschiedenis sinds 1906, aan een zo breed mogelijk publiek te vertellen. Niet alleen lokaal in de regio Veluwe-Vallei, maar ook voor een breed Nederlands publiek. Om deze doelstelling te bereiken is Van Hezik voornemens om brede samenwerking te zoeken, met andere militair-historisch gerelateerde musea en instellingen in ons land’’, aldus de stichting in het persbericht.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie