Jurre Jochemsen

Afgelopen weekend gaf turntrainer Gerrit Beltman in een interview met het Noordhollands Dagblad toe dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde. Zaterdag volgden via sociale media de verhalen van turnsters Loes Linders en Stephanie Tijmes, die bekendmaakten daar tijdens hun turnloopbaan ook mee te maken hebben gehad. Oud-turnster Joy Goedkoop kwam zondag in Studio Sport met haar verhaal en zei tijdens haar loopbaan te zijn geschopt en geslagen door trainer Vincent Wevers, de vader van gymnasten Sanne en Lieke Wevers.

De leiding van gymnastiekunie KNGU ging deze week in gesprek met turntrainers Vincent Wevers en Gerben Wiersma; afgelopen woensdag werden ze op non-actief gezet. Dat gebeurde specifiek naar aanleiding van het verhaal van Goedkoop. De bond zegt te gaan voor een veilig sportklimaat. Al langere tijd roept de sportbond sporters op om misstanden te melden. ,,Want alleen met concrete meldingen kan de onderste steen boven komen", aldus de gymnastiekunie in een verklaring eerder deze week tegenover het ANP.

Namens de Barneveldse gymnastiekvereniging Doves reageert voorzitter Henk van Burken en die is het eens met genoemd statement van de bond. ,,Hoe meer turners de mond lostrekken, des te sneller we schoon schip kunnen maken. Gooi het op tafel en doe het met zoveel mogelijk mensen, des te sterker staan de sporters en des te sneller kan er naar oplossingen worden gezocht.” Van Burken zegt er niet raar van op te kijken dat de beerput nu open gaat. ,,In Amerika was er al zoveel aan de hand en als het rommelt, dan rommelt het ook hier en kan het in mijn ogen overal gebeuren. Het was afwachten wanneer hier de boel los zou gaan en daar lijkt dus inderdaad nu sprake van te zijn. In de topsport spelen er helaas zulke grote belangen dat dit soort vreselijke misstanden voorkomen. Dat moet zo snel mogelijk stoppen natuurlijk.”

[‘NET ZO BLIJ LAATSTE’] Bij Doves is er nooit wat aan de hand geweest, zo stelt Van Burken. ,,Ik steek voor al onze trainers op deze recreatieve vereniging de hand in het vuur. Je kunt de topsport en onze manier van sport bedrijven dan ook niet vergelijken. Hier bij Doves zijn ze bij wijze van spreken net zo blij met een laatste als met een eerste plaats. In de top zijn de belangen groter en kunnen trainers helaas gefrustreerd raken, met alle narigheid van dien.” Bij Doves is er geen enkele trainer in loondienst. ,,We leiden onze trainers zelf op en weten precies wat voor vlees we in de kuip hebben.” Verbaasd over de wantoestanden is Van Burken niet helemaal, wel over de naam Wevers. ,,Die had ik niet verwacht inderdaad, maar ik vrees dat er veel waar is van het verhaal van Goedkoop. En ja, Beltman, die had al niet zo’n beste reputatie, dat straffen en kleineren is natuurlijk heel slecht. Wel positief is dat de KNGU er nu eens echt serieus naar gaat kijken. Ik weet dat het juridisch lastig is om de trainers er zo uit te gooien maar wel moet er een nieuw begin worden gemaakt; het is tijd voor schoon schip.”

['HEEL SCHOKKEND'] Namens de Voorthuizense gymnastiekvereniging SSS reageert voorzitter Tonny Wernsen. ,,Geen goed bericht natuurlijk voor de turnsport, echt heel schokkend wat er allemaal naar buiten is gekomen. Je denkt aanvankelijk dat het alleen in Rusland of Roemenië gebeurt, maar dit schijnt dus ook gewoon in Nederland voor te komen, niet fijn voor de hele turnwereld hier.” Net als Van Burken wijst Wernsen op het grote verschil tussen de topsport en het recreatieve turnen. ,,Onze selectie turnt in de derde divisie, het voor ons hoogste niveau. Verder hebben we heel veel wisselende trainers, trainsters kan ik beter zeggen, niet dat de misstanden genderbepaald zijn trouwens. Maar met hen voer ik regelmatig gesprekken, toevallig net in deze weken zijn dat de vaste POP-gesprekken. Verder hebben we binnen onze clubs een zogeheten vertrouwenspersoon, waar onze sporters en sportsters naartoe kunnen als ze ergens mee worstelen. Ik vrees dat die niet voorkwamen bij die topsportclubs.” De preses beweert dat er binnen haar vereniging nooit ernstige misstanden hebben plaatsgevonden. ,,Ik ben hier alweer 27 jaar bestuurslid en er is wat dat betreft gelukkig nooit wat aan de orde geweest, hier in de regio ook niet, dat weet ik wel zeker. En juist als voorzitter kom ik ook over de sportvloer om het directe contact met de sporters goed te houden. Ik werk ook samen met heel fijne warme mensen op deze club. Zichtbaarheid is belangrijk.”

[VERHALEN HARD AANGEKOMEN] Binnen SSS en de trainerssectie zijn de verhalen best wel hard aangekomen. ,,Ik heb meerdere appjes gehad van de trainers en daarmee zie je wel dat het leeft, deze affaire. En wat ik al eerder aangaf, dezer weken staan in het teken van de POP-gesprekken. Dan kan ik aanhoren hoe de trainers deze hele toestand ervaren. Maar dat het negatieve, niet-prettige publiciteit is, dat is duidelijk.” Slotvraag luidt hoe het nu verder moet. ,,Ook ik vind dat het goed zou zijn als nog meer turners naar buiten komen met hun verhalen. Het is nooit goed om die schrijnende verhalen voor jezelf te houden. En de trainers die zich hebben bezondigd aan misstanden, moeten keihard aangepakt worden en nooit meer werkzaam zijn in de sport. Die moeten hun biezen pakken.”