Zo is het bijvoorbeeld niet de bedoeling om in het zitje bij de uitleen van de boeken te gaan lezen. Op diverse plekken staan ontsmettingsmiddelen klaar voor iedere bezoeker en er geldt een maximum aantal bezoekers per moment. ,,Daarnaast staan we in nauw overleg met de directie van het zorgcentrum'', zegt directeur Miranda van Ooijen van de bibliotheek. ,,Mocht er op een gegeven moment sprake zijn van coronabesmettingen in het zorgcentrum, dan gaat de bibliotheekvestiging direct weer dicht.'' In die zin is de heropening dus onder voorbehoud.

KWETSBARE OUDEREN De bibliotheek wachtte tot vandaag met heropening van 'Voorthuizen', terwijl de vestigingen in Barneveld en Kootwijkerbroek alweer enige tijd toegankelijk zijn. Dit vanwege het feit dat in het verzorgingshuis kwetsbare ouderen wonen. Daarmee was het besmettingsrisico te groot. Van Ooijen: ,,We zijn nu heel blij dat we onze leden in Voorthuizen weer kunnen bedienen, vooral nu de zomervakantie voor de deur staat.''

BOEK AAN HUIS Bibliotheekleden die liever toch nog niet naar één van de drie vestigingen komen of zelf niet mobiel zijn, kunnen gebruikmaken van de 'Boek aan Huis-service' van de bieb. Via deze service komt een vrijwilliger van de bibliotheek aangevraagde boeken thuis afleveren. ,,Er zijn geen extra kosten aan verbonden voor mensen met een standaard abonnement'', aldus de bibliotheek. ,,Een vrijwilliger komt - op veilige afstand - langs, noteert de voorkeur voor het genre boeken en spreekt af wanneer de boeken worden gebracht en opgehaald.'' Informatie over deze service is op te vragen via telefoonnummer 0342-403483 of door een mail te sturen naar info@bibliotheekbarneveld.nl.

De Voorthuizense bieb is vanaf geopend. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met donderdag van 14.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur. De bieb in Kootwijkerbroek is sinds 26 juni weer volledig geopend, de vestiging in Barneveld opende voorzichtig op 19 mei de deuren.

Wouter van Dijk