PREMIUM ARTIKEL

Museum Nairac heropent met indringende expositie van en over kunstenaar Leo Kok

Kunst
Foto: Pauw Media
2 jun 2020, 19:30
Gastconservator Jaap Nijstad bij twee van de tekeningen van Leo Kok die te zien zijn in Museum Nairac: 'De zolder van de Hamburgerkazerne' (links) en 'Vertrekkend  transport uit Westerbork'.
Gastconservator Jaap Nijstad bij twee van de tekeningen van Leo Kok die te zien zijn in Museum Nairac: 'De zolder van de Hamburgerkazerne' (links) en 'Vertrekkend transport uit Westerbork'.
BARNEVELD

,,Het zijn gewoon stuk voor stuk prachtige tekeningen. Leo Kok stelde ondanks de gruwelijke omstandigheden in Kamp Westerbork de mens en het menselijke centraal.’’ De eerste expositie die weer te zien is in Museum Nairac in Barneveld en aansluit bij 75 jaar vrijheid, is even ontroerend als indringend: 'Leo Kok | Westerbork op papier'. Gastconservator Jaap Nijstad stelde de expositie, die uit drie delen bestaat, samen.

André van der Velde

De eerste originele tekening die je in de kleine zaal van Museum Nairac tegenkomt, is er een van de hoofdstraat van Kamp Westerbork, de ‘Boulevard des misères. ,,Daar kwamen en vertrokken de treinen. In al zijn kleinheid is deze prachtige aquarel een monumentaal werk.’’ Kunsthistoricus en publicist Jaap Nijstad (64) vertelt me..

Deel dit artikel via:









advertentie