De Heus schenkt Barneveld 'gouden ei'

5 september 2013 om 00:00 Voorpagina

BARNEVELD - Een kunstzinnig ei van verguld brons siert sinds woensdagmiddag het Raadhuisplein in Barneveld. Het kunstwerk, gemaakt door kunstenaar Guido Geelen, is een geschenk van familie De Heus aan Barneveld en heet officieel 'Ei 2011'. Daarmee markeert het kunstwerk het jaar 2011, waarin De Heus het honderdjarig bestaan van het bedrijf De Heus Voeders vierde. Woensdagmiddag werd het kunstwerk officieel onthuld, onder aanwezigheid van onder meer familieleden, het college van burgemeester en wethouders en andere prominenten.

Barneveld was in april 1911 de bakermat van dit bedrijf. In dat jaar startte Hendrik Antonie de Heus in een loods aan de Langstraat een handel in granen en veevoedergrondstoffen. De firma groeide in de loop der jaren uit tot een internationaal operererend bedrijf, dat sinds twee jaar het predikaat 'koninklijk' kent. Het is momenteel één van de grootste spelers in de Nederlandse mengvoederindustrie, met wereldwijd ruim 1700 medewerkers.

Dat het ei, opgebouwd uit ronde vormen, kunstzinnig qua vorm moest worden, was voor de familie De Heus duidelijk, gezien het feit dat sinds enkele jaren bij het echtpaar De Heus-Zomer, naast de liefde voor de veevoeders, de liefde voor de kunst is ontstaan. Samen hebben zij een indrukwekkende kunstcollectie opgebouwd. ,,Door allerlei ronde vormen te gebruiken komt toch de vorm van een ei naar voren. Dat staat symbool voor de Barneveldse samenleving. Ondanks alle verschillen tussen mensen en groepen, is het wel een hecht geheel."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie
advertentie